brojač poseta

петак, 10. октобар 2008.

Ahtisari dobio Nobelovu nagradu za mir

Nekadašnji specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari dobio je Nobelovu nagradu za mir za 2008. godinu, objavio je danas Komitet za dodelu ove prestižne nagrade, a prenosi BBC.

Bivši predsednik Finske bio je mirovni pregovarač UN u procesu utvrđivanja finalnog statusa Kosova, kao i medijator u postizanju mirovnog sporazuma u Indoneziji tokom 2005. godine.

Dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir izabralo je telo koje broji pet članova.
Ahtisari će dobiti diplomu, zlatnu medalju i 1,42 miliona dolara.
Komitet za dodelu Nobelove nagrade izjavio je da je Marti Ahtisari (71) izabran zbog “važnog napora koji je tokom tri decenije uložio u rešavanje internacionalnih konflikata".
"On je mudro postupao u rešavanju nekoliko ozbiljnih i dugotrajnih konflikata", navodi se u saopštenju, uz podsećanje na njegove uloge u mirovnim procesima u Namibiji, Acehu, na Kosovu i u Iraku.
"Ahtisari je takođe umnogome doprineo rešavanju konflikata u Severnoj Irskoj, centralnoj Aziji i Rogu Afrike.
Njegovi napori su, kako se dodaje, doprineli većem miru u svetu i "bratstvu među narodima" u duhu Alfreda Nobela.
Marti Ahtisari je rekao za norvešku televiziju NRK da je "veoma zadovoljan i zahvalan zbog toga što je dobio nagradu".
Njemu će biti uručena Nobelova nagrada 10. decembra u Oslu.

Od nastavnika do ambasadora UN-a
Ahtisari je rođen 23. juna 1937. godine u Vipuri u Finskoj. Diplomirao je na Univerzitetu Oulu u Finskoj 1959. godine. Pre nego što se 1965. godine priključio Ministarstvu inostranih poslova Finske, Ahtisari je bio školski nastavnik.
Proveo je na raznim poslovima 20 godina u inostranstvu, prvo kao ambasador u Tanzaniji, a zatim na visokim pozicijama u UN u Njujorku.
Tokom 1990. bio je na čelu tima za nadgledanje procesa osamostaljenja Namibije. Zatim, tokom 1993. godine, bio je jedan od evropskih izaslanika koji su pokušavali da spreče dalje širenje etničkih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Godinu dana kasnije bio je izabran za predsednika Finske.
Pored svog maternjeg, finskog jezika, Ahtisari takođe govori švedski, francuski, engleski i nemački jezik. Oženjen je i ima sina.


Specijalni izaslanik UN za Kosovo
Bivši finski predsednik Marti Ahtisari imenovan je 14. novembra 2005. godine za specijalnog izaslanika UN za politički proces određivanja budućeg statusa Kosova.
U Beču su 20. februara 2006. godine počeli direktni razgovori zvaničnika Srbije i kosovskih Albanaca. Pregovori nisu uspeli da donesu sporazum, jer su dve strane ostale "dijametralno suprotstavljene" u svojim pozicijima. Ahtisari je 26. marta 2007. godine predstavio Savetu bezebednosti UN-a svoj predlog rešenja kojim je predviđeno dodeljivanje Kosovu međunarodno nadzirane nezavisnosti.
Većinska zajednica kosovskih Albanaca prihvatila je plan, ali ga je Srbija odmah odbacila, pozivajući na dodatne pregovore. Podržavajući poziciju Beograda, Rusija je blokirala odluku Saveta bezbednosti o podršci Ahtisarijevom predlogu rešenja, nakon čega je uspostavljena trojka EU-Sjedinjene Države-Rusija sa zadatkom da vodi nove razgovore između Beograda i Prištine. Pregovori su završeni 10. decembra 2007. godine, ponovo bez sporazuma. Kosovo je na kraju 17. februara 2008. godine usvojilo unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti, obećavajući implementaciju Ahtisarijevog plana.


Valensa zatečen dobitnikom Nobelove nagrade za mir

Laureat Nobelove nagrade za mir iz 1983. godine, bivši predsednik Poljske Leh Valensa, iznenađen je što je ove godine ta nagrada pripala Martiju Ahtisariju a ne kineskim ili beloruskim disidentima.
"Znam Ahtisarija. Sjajan je pregovarač. Vodio je duge političke pregovore o statusu Kosova, a Nobelov komitet je valjda nastojao da pošalje signal svetu - pregovarajte, ne tucite se", rekao je Valensa, a preneo portal VirtualnaPolska. Međutim, po oceni Valense, nagradu bi pre zasluživali beloruski ili kineski disidenti.
"Oni imaju rezultate a u nuždi su. Pre ili kasnije će je ipak dobiti jer svet mora da im pomogne", kazao je Valensa, ponovo naglašavajući koliko je ta nagrada, kada je njemu dodeljena, značila Poljskoj.
Nobelova nagrada za mir Valensi je dodeljena pre 25. godina za otpor totalitarnom režimu komunističke Poljske.

Нема коментара: