brojač poseta

петак, 24. октобар 2008.

AGENCIJA PREVARILA GIMNAZIJALCE

Dan pre polaska smederevskih đaka u inostranstvo agencija „Šumadija turist" je otkazala putovanje, a uplaćenih 9.915 evra nije vratila

s

Više od ekskurzije... Učenici smederevske gimnazije već nekoliko godina leti idu na putovanja u inostranstvo

Na put iz snova u London, Pariz i Luksemburg, koji je u julu trebalo da bude realizovan preko turističke agencije „Šumadija turist", 28 učenika smederevske gimnazije nije otišlo, a njihovi roditelji ni četiri meseca kasnije nisu dobili ukupno 9.915 evra koje su za to putovanje uplatili.

Profesorke gimnazije koje su organizovale ovo turističko-studijsko putovanje Sanja Radosavljević i Živka Živkovski, očajne zbog toga što su novac uzele od dece, a putovanje nisu realizovale, podnele su krivičnu prijavu protiv Miroslava Mikovića, vlasnika „Šumadija turista".

Po osobi 465 evra

Ovakva putovanja tokom raspusta za smederevske gimnazijalce se godinama organizuje, ali to nije ekskurzija iz redovnog školskog programa.

Jedanaestodnevno putovanje po ceni od 465 evra po osobi, plus troškovi za britansku vizu, dogovoreno je u decembru prošle godine, kada su zainteresovana deca počela da uplaćuju prve rate za put. Roditelji su uplatili najveći deo cene aranžmana, ali se dan pred polazak ispostavilo da od puta nema ništa, a izgleda ni od uplaćenog novca, jer je agencija roditeljima ostala dužna 9.915 evra koliko je do tada „Šumadija turistu" plaćeno. Miroslav Miković je obećao roditeljima i potpisao izjavu da će sve do poslednjeg evra vratiti, ali roditelji taj novac još nisu dobili.

slika

Ljiljana Sokolović, majka gimnazijalca

- Teškom mukom smo platili detetu to putovanje. Od svoje treće godine uči engleski jezik i želeli smo da ga pošaljemo u London da svoje znanje usavrši. Muž je u penziji, a ja nezaposlena, od usta smo odvajali za taj put. Za neke to možda nije veliki novac, ali za mene i mnoge roditelje jeste. Ima roditelja koji su i dvoje dece pripremali za taj put - ogorčena je Ljiljana Sokolović, majka učenika koji je trebalo da ode na putovanje. Ljiljana je odlučila da svog sina ove godine ne pusti na redovnu ekskurziju jer, kaže, više nikome ne veruje.

Ogorčene su i profesorke Živka Živkovski i Sanja Radosavljević. Kažu da su imale najbolju nameru i da nisu mogle ni da sanjaju da će biti prevareni i one i roditelji.

Agenciji oduzeta licenca

- Imale smo nameru da decu odvedemo u London. Želele smo da ih odvedemo da vide kako se živi u razvijenim evropskim zemljama, da još bolje nauče jezik. Prevareni smo svi, deca su ostala bez puta, njihovi roditelji bez novca, a mi smo očajne jer smo nas dve prikupljale novac od dece - kažu profesorke Živkovski i Radosavljević.

Profesorke su se obratile i Turističkoj inspekciji, koja im je odgovorila da je utvrđeno da je u vezi sa putovanjem smederevskih gimnazijalaca bilo nepravilnosti i da će protiv vlasnika agencije pokrenuti prekršajni postupak. U međuvremenu, agencija „Šumadija turist" isključena je iz članstva Udruženja turističkih agencija zbog nepoštovanja zakona o turizmu i profesionalnih kodeksa, a pre dve nedelje oduzeta joj je licenca.

Press nezvanično saznaje da je policija saslušala vlasnika agencije i profesorke i da se čeka da njihov izveštaj stigne u tužilaštvo kako bi dalji koraci u vezi s tim mogli da budu preduzeti.

Нема коментара: