brojač poseta

понедељак, 29. септембар 2008.

Stanovnici Ovče formirali krizni štab za odbranu naselja

Predstavnici rumunske nacionalne manjine u Ovči formirali su Krizni štab za odbranu tog beogradskog naselja od najavljenog početka radova na izgradnji socijalnog naselja za raseljavanje Roma iz ''karton sitija'' ispod "Gazele".

Kopredsednik Organizaciong odbora Igor Tričković izjavio je danas Tanjugu da su stanovnici Ovče sinoć formirali Krizni štab povodom nedavne izjave zamenika gradonačelnika Beograda Milana Krkobabića da će radovi na izgradnji socijalnog naselja u Ovči početi u narednih 20 dana.
"Spremno ćemo ih dočekati i fizički uz pomoć mehanizacije vršiti opstrukciju početka radova'', naglasio je Tričković.

Građani Ovče tvrde da u tom naselju živi jedina rumunska zajednica na teritoriji Beograda koja ima status starosedelaca, zbog čega bi naseljavanjem Roma bili asimilovani. Tričković je rekao da će predstavnici rumunske nacionalne manjine u Ovči obavestiti strane vlade i njihove medije o kršenju Ustava Srbije, koji garantuje prava nacionalnih manjina i zabranjuje menjanje nacionalnog sastava stanovništava.
Povodom ranije izjave gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da ''niko neće moći da koči razvoj Beograda'', Tričković je istakao da grad neće rešiti problem preseljavanjem Roma, već da će ga ''samo preseliti sa jednog mesta na drugo''.

Prema urbanističkom projektu, u Ovči treba da bude izgrađeno maksimalno 400 stanova, od kojih će 130 biti za raseljavanje porodica Roma koji žive ispod "Gazele", dok će preostalih 270 stanova biti namenjeno za socijalno stanovanje. Stanovi će ostati u vlasništvu grada, a domaćinstva će sklapati ugovore na pet godina i plaćati subvencionisanu stanarinu. Kuće za raseljavanje prvih 130 porodica trebalo bi da budu montažne, od drveta, i veličine po 52 kvadratna metra, dok će preostalih 270 stanova u proseku imati po 50 kvadrata.
Stanovnici Ovče strahuju da bi to bio smo početak i da bi bilo preseljeno od 4.000 do 10.000 Roma, dok predstavnici gradskih vlasti tvrde da se ovaj projekat ne sastoji samo od preseljenja građana već i od poboljšanja njihovog celokupnog načcina života.
Projekat uključuje zapošljavanje odraslih, njihovo obrazovanje i socijalnu zaštitu i pripremu dece za upis u školu, kao i izgradnju infrastrukture sa vrtićem, zdravstvenom stanicom, centrom za socijalni rad i drugim sadržajima.
Naselje Ovča sa 3.000 stanovnika, pored Borče, najstarije je naselje na levoj obali Dunava, gde žive Rumuni i kolonisti koji su došli iz skoro svih krajeva bivše Jugoslavije.

Нема коментара: