brojač poseta

уторак, 30. септембар 2008.

LAŽNI DODIK VARA SRPSKE BIZNISMENE

Prevarant koji se predstavljao kao premijer Republike Srpske Milorad Dodik pokušao da uzme po 150.000 dinara od vlasnika „Ist pointa" Zorana Drakulića i predsednika „Komtrejda" Veselina Jevrosimovića, na meti još nekoliko poznatih privrednika

Prevarant iskoristio sličnost sa premijerom RS... Milorad Dodik

Prevarant iskoristio sličnost sa premijerom RS... Milorad Dodik

Nekoliko poznatih biznismena iz Srbije bilo je na meti lažnog premijera Republike Srpske Milorada Dodika! Zasad nepoznati prevarant, koji ima gotovo identičan glas kao i pravi Milorad Dodik, pozvao je telefonom predsednika „Komtrejda" Veselina Jevrosimovića i vlasnika „Ist pointa" Zorana Drakulića i tražio im po 150.000 dinara za pomoć „bolesnoj devojčici", otkriva Press. Međutim, privrednici su na vreme otkrili ovu prevaru.

U RS traže do 5.000 maraka

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP RS Gojko Vasić upozorio je građane da ne nasedaju na priče određenih osoba da su one ministri RS ili premijer Republike Srpske.

- Ove osobe najčešće traže od 3.000 do 5.000 konvertibilnih maraka za navodno lečenje. Pored toga, služe se i pričom da im je hitno potreban novac za popravku automobila i da on mora biti odmah uplaćen na njihov žiro-račun. Policija RS je već u nekoliko navrata razotkrila osobe koje su se lažno predstavljale i uzimale novac od građana - izjavio je Vasić.

Prvi čovek „Komtrejda" Veselin Jevrosimović prepričava za Press svoj „telefonski susret" sa prevarantom koji se predstavio kao premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Zvuči isto kao Dodik

- Pre nekoliko nedelja sekretarica u mom kabinetu prebacila mi je telefonski poziv, rekavši da me traži premijer RS Milorad Dodik. Imao je isti glas kao on, a to znam jer sam mesec dana pre ovog poziva razgovarao sa pravim premijerom Dodikom. I ovaj lažni Dodik prvo me je pitao ista pitanja o stvarima o kojima sam razgovarao sa pravim Dodikom, o poslovima u Bosni, Sloveniji, kako ide biznis u Srbiji. I onda mi je zatražio pomoć, kaže, treba da uplatimo 150.000 dinara za lečenje nekog navodno bolesnog deteta. Naravno da sam odmah prihvatio da pomognem i ponudio sam da uplatim više ako treba, ali smo ostali na toj sumi. Pozdravili se, do viđenja, do viđenja - priča Jevrosimović.

Međutim, dodaje on, nešto mu tu nije bilo kako treba.

- Pre nego što smo uplatili novac, od svojih saradnika zatražio sam da pozovu Banjaluku i provere da li zaista premijer RS vodi akciju za pomoć nekom bolesnom detetu. Naravno, tada smo utvrdili da je u pitanju prevara i da nema nikakve humanitarne akcije. Sve ovo sam prijavio našoj policiji, ali nikakvu povratnu informaciju od njih nisam dobio. Verovatno ga još nisu uhvatili - kaže predsednik „Komtrejd grupe".

Sličnu prevaru „lažni Dodik" pokušao je i kod vlasnika kompanije „Ist point holdinga" Zorana Drakulića, potvrdila nam je njegov PR Gordana Vitomirov.

- Tačno je da je taj prevarant, koji se predstavio kao premijer Milorad Dodik, zvao i Zorana Drakulića i takođe mu tražio pomoć za bolesno dete. Imao je sličan glas kao i premijer RS, ali pošto je bilo reči o novcu, kod nas je praksa da svaki takav zahtev proverimo. I, naravno, lako smo utvrdili da je reč o prevari, tako da novac nismo uplatili - kaže Vitomirov.

Ona pretpostavlja da postoji još privrednika koje je ovaj prevarant zvao i tražio novac za dete koje je navodno bolesno, jer se pozvao na Poslovni klub „Privrednik", tako da veruje da je ovaj prevarant zvao sve članove ovog poslovnog udruženja, koje okuplja najveće srpske biznismene.

Predizborna kampanja

Biljana Bokić, portparol predsednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, kaže za Press da u Banjaluci znaju za „lažnog premijera" koji sakuplja novac za navodno bolesno dete, kao i da su o tome već obavestili javnost i policiju. Ovo se dešava upravo u jeku predizborne kampanje u Republici Srpskoj za lokalne izbore, koji će biti održani 5. oktobra.

- Mi smo prošle nedelje odmah obavestili da postoje ljudi koji se lažno predstavljaju kao premijer Dodik i traže navodnu pomoć za bolesnu decu ili za neki drugi razlog. Pozvali smo sve građane kako u RS, tako i u Srbiji, da ne nasedaju na ovakve apele za pomoć jer predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik niti je koga zvao, niti je bilo koga ovlastio da u njegovo ili bilo čije ime traži bilo kakvu pomoć - rekla je Bokićeva.

Ona je dodala da se još uvek ne zna ko su prevaranti koji koriste identitet premijera Dodika, kao i koga su sve pokušali da prevare.

- S druge strane, slične stvari su se dešavale i drugim funkcionerima Republike Srpske. I u njihovo ime javljali su se razni i tražili novac - kaže Bokićeva.

Нема коментара: