brojač poseta

понедељак, 29. септембар 2008.

Kadijević dobio rusko državljanstvo

Penzionisani general jugoslovenske vojske i poslednji ministar odbrane bivše SFRJ Veljko Kadijević dobio je rusko državljanstvo 13. avgusta ove godine, a ukaz o tome, objavljen na sajtu predsednika Rusije, potpisao je Dmitrij Medvedev.

U ukazu broj 1219 je, pod brojem osam među ukupno 13 do tada još stranih državljana, navedeno ime Kadijević Veljka, "rođenog 1925. godine u Hrvatskoj, koji živi u Moskvi".
Moskovski žurnal "Baljšoj gorod" (Veliki grad) u najnovijem, septembarskom broju objavio je razgovor sa Kadijevićem, za kojeg navodi da živi u Moskvi u iznajmljenom stanu, a da je status izbeglice dobio 2005, posle čega je po zakonu potrebno da prođe još tri godine za dobijanje državljanstva.

Pre nego što će podneti zahtev za dobijanje državljanstva, general je uspešno položio test ruskog jezika, navodi taj list u svom internet izdanju.
"Po nekoliko puta godišnje kod generala dolaze rođaci iz Beograda. Sam on kaže da, čak i po dobijanju ruskog pasoša, u goste kćerki neće ići", navodi "Baljšoj gorod".
U tekstu piše da je u proleće 2001. na vrata beogradskog stana penzionisanog generala došao kurir iz lokalne kancelarije Haškog tribunala sa pozivom za Kadijevića kao za svedoka, a da je "sledećeg jutra Kadijević kupio kartu za Moskvu i odleteo iz Beograda".
Kadijević je, podseća "Baljšoj gorod", bio poslednji ministar odbrane SFRJ od 1988. do 1992. godine, i "upravo on je 1991. godine davao naredbe za vojne operacije protiv hrvatskih separatista – gađanje Dubrovnika, opsadu i napad na Vukovar, i sada na osnovu tih naredbi Hrvatska ga tereti za ratne zločine i traži od Rusije njegovo izručenje".
"Otišao sam ne zbog hrvatskih optužbi", objašnjava 83-godišnji general, već da bi, kako je sam objasnio, "osigurao svoju ličnu bezbednost", jer "ni po koju cenu" nije "bio spreman da se predaje Haškom tribunalu".
Pritom, kako je rekao, nikakve uticajne pokrovitelje u Rusiji on nema - krug njegove socijalne komunikacije ograničen je na ruske penzionisane generale, sa kojima se sretao još kao ministar, a niko od aktuelnih vlasti nije stupao sa njim u kontakt.
General je, međutim, uveren da bi njegovo iskustvo moglo biti korisno ruskoj državi, naveo je moskovski žurnal.

Kadijević je početkom oktobra prošle godine održao u Moskvi promociju svoje memoarske knjige "Kontraudar", gde ocenjuje da su ključnu ulogu u raspadu Jugoslavije imale SAD i Nemačka.
Kadijević je, u želji da objasni ulogu SAD u jugoslovenskoj krizi, objavio u knjizi stenograme svojih razgovora sa nekadašnjim ambasadorom SAD u Beogradu Vorenom Cimermanom, kojeg je označio kao arhitektu plana kojim je Amerika preuzela od Nemačke ulogu "glavnog razbijača" Jugoslavije.
U intervjuu u novembru za RTS, Kadijević je rekao da ne snosi odgovornost za zločine za vreme građanskog rata u Hrvatskoj, dodajući da je JNA bila jedina legalna oružana sila u SFRJ koja se branila od napada paravojski i pokušala da spreči nelegalno naoružavanje i blokadu kasarni.
Prema njegovim rečima, JNA, dok je on bio ministar, nije činila ratne zločine već je pokušala da odbrani zemlju, kao jedina legalna vojska, kao i da JNA nije mogla da spreči krvavi raspad Jugoslavije, iako je sve činila da do toga ne dođe.

Нема коментара: