brojač poseta

понедељак, 29. септембар 2008.

BORIS TADIĆ I TOMA NIKOLIĆ U NOVOJ VLADI!

Uveren sam da bi posle novih izbora zajedno sa DS i naprednjacima Tomislava Nikolića u vlasti mogli da sede i Nova Srbija, socijalisti i LDP, dok bi na drugoj strani ostali Koštunica i ostatak radikala

s

Dvojica najjačih političara u Srbiji... Tomislav Nikolić i Boris Tadić

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić ubeđen je da će Tomislav Nikolić i njegova novoformirana Srpska napredna stranka (SNS), posle DS-a, biti najjača stranka na političkoj sceni Srbije! Nikolić, u intervjuu za Press, kaže da je skoro siguran da će Tomislav Nikolić Vojislavu Šešelju preoteti više od polovine članova Srpske radikalne stranke i još više glasačkog tela.

Milan Nikolić

Nikolić će oteti Šešelju većinu radikala... Milan Nikolić

Nikolić je čak ubeđen da će u budućem sazivu Vlade Srbije, pored lidera DS-a Borisa Tadića, „rame uz rame" sedeti i donedavni zamenik predsednika radikala i lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić!

- Duboko verujem da je moguće da DS i nova stranka Tomislava Nikolića zajedno sa još nekima sede u istoj vladi. Tu pre svega mislim na Novu Srbiju, SPS, pa čak i LDP, ali sigurno bez ostatka radikala i najverovatnije DSS-a. Naravno, ovo bi moglo da se dogodi tek u novom sazivu vlade... S druge strane, Nikolić ima veliku šansu, ima budućnost, i to mnogo bolju od ostatka radikala. Ubeđen sam da će im odneti bar polovinu članstva i više od 60 odsto biračkog tela radikala!

n Zar nije još rano govoriti o koalicijama, procentima, rejtingu? Nikolić još nije ni registrovao stranku!

Kraj Vojislava Šešelja?!

- Posle odlaska Tomislava Nikolića iz Srpske radikalne stranke, više je nego sigurno da deo radikala koji je ostao uz Vojislava Šešelja ne samo da neće biti u najjačoj partiji, već će njihov rejting i dalje opadati. Drastičan pad naročito se može očekivati posle povratka lidera radikala iz Haga, jer on očito i dalje misli da su tvrdo-patriotske teme i dalje u modi. Nije svestan da građani hoće viši životni standard, ulazak u Evropu, bolji život - smatra Milan Nikolić.

- Mislim da nije! Uostalom, pogledajte samo koliko je u startu poslanika krenulo za Nikolićem, koliko je opštinskih odbora i pojedinaca uz njega! I ne bih da prejudiciram, ali sam više nego siguran da će se trend okretanja leđa ostatku radikala i Šešelju samo nastaviti. Naročito će da dolaze kod Nikolića kada budu videli rast rejtinga te nove partije. Što SNS bude jači, prelaziće i više starih radikala u tu stranku. A objasniću vam i zašto. Odgovor je više nego jednostavan. I tvrdi nacionalisti shvataju da Srbija nema budućnost bez ulaska u Evropu. A njegova stranka uz patriotizam koji Nikolić i dalje „naglašava" nema ništa protiv evropskih integracija! Nikolić je to shvatio, i to je njegova šansa... Ne zaboravite i to koliko je podigao rejting radikala posle odlaska Vojislava Šešelja u Hag.

n Koliko bi Nikoliću pomogla podrška Maje Nikolić i Aleksandra Vučića?

- Izuzetno mnogo! Aleksandar Vučić bi mnogo mogao da pomogne u centralnoj Srbiji i u Beogradu, a Maja u Vojvodini i Novom Sadu. Toma će verovatno ići na to da ih pridobije. Videćemo, Vučić će verovatno prići Nikoliću jer ga je Šešelj na dosta grub način odbacio. A za Maju nisam siguran, jer pretpostavljam da ona još ima neke stare povrede i traume koje vuče iz vremena kada je bila odbačena od SRS-a. A u tome je učestvovao Nikolić, a verovatno i Vučić.

Naprednjaci jači od DSS-a, NS-a, LDP-a, G17...

Prema poslednjem istraživanju „Strateškog marketinga", buduća stranka Tomislava Nikolića Srpska napredna stranka već sada ima devet odsto podrške u biračkom telu, više od DSS-a, LDP-a, SRS-a, Nove Srbije i G17 Plus. Ispred Nikolića su DS sa 42 odsto podrške i SRS sa 23 odsto.

Procene govore da će Nikolićeva stranka, čim bude formirana, biti po popularnosti ispred radikala.

n Prva istraživanja pokazuju da bi Nikolićeva stranka mogla da bude u samom vrhu.

- Ne samo da bi mogla, nego sam siguran da će posle Demokratske stranke ova partija biti najjača u Srbiji. Za treće mesto borili bi se stari radikali i DSS... ali sve to zavisi i od toga kako će se Nikolić i SNS profilisati. Ako budu umereniji od ostatka SRS-a na patriotsko-nacionalističkom planu, ako budu u isto vreme otvoreni prema evropskim integracijama, borbi protiv kriminala i korupciji, ako budu „demokratskiji" od Šešelja, onda bi Nikolić mogao da bude najjači posle Tadića.

n Šta očekujete do tada? Kako će se Nikolićeva stranka ponašati?

- Očekujem da će biti opoziciona u ovom sazivu Vlade, ali će verovatno podržati neke nove projekte. Zapravo, formalno će biti u opoziciji, a neformalno će više podržavati vladajuću koaliciju nego neke druge partije koje nisu u vlasti. Drugim rečima, Tomislav Nikolić i njegova stranka biće konstruktivna opozicija partijama vladajuće koalicije.

Нема коментара: