brojač poseta

понедељак, 16. јун 2008.

ZAORAĆE DRUM

Žitelji Iriga kažu da će ovu pretnju sprovesti u delo ukoliko se ne izgradi obilaznica i ne izmesti iz varoši saobraćaj koji nanosi oštećenja kućama uz magistralu

Prenatovareni šleperi tutnje kroz centar varoši... Kuće oko magistrale pucaju

Nedavna odluka tehničke vlade Srbije da 100 miliona dinara namenjenih za izgradnju obilaznice oko Iriga, na magistralnom putu Novi Sad - Šabac, preusmeri za infrastrukturne radove u opštini Inđija prelila je čašu nezadovoljstva Irižana. Kompletan saobraćaj već decenijama prolazi kroz centar ove fruškogorske varošice, što stvara velika oštećenja na kućama uz magistralu.

Izigrani dogovori

- Pre dve godine imali smo devetodnevnu blokadu ove saobraćajnice. Da bi nam zamazali oči, počeli su zemljane radove na obilaznici i stali. Sada su sredstva preusmerili na drugo mesto. Narod je ozlojeđen i ogorčen. Svi su za novu blokadu - navodi predsednik MZ Irig Dragan Majstorčić, i dodaje da čak nije ispoštovan ni dogovor da policija na ulazu u Irig kontroliše težinu šlepera, jer je i golim okom vidljivo da je svaki kamion pretovaren. Kada se takav kamion sjuri od Iriškog venca prema ravnici, teško da ga nešto može zaustaviti. Ali, kontrola je kratko trajala, jer je neko vozačima dojavio za kontrolu pretovarenih vozila. Čim je kontrolna vaga sklonjena, opet su krenule kolone šlepera.

Od siline drumskih krstarica tutnji zemlja, kuće se sležu, temelji pomeraju. Nada Marić, koja živi u glavnoj ulici Vojvode Putnika, tik uz kolovoz, kaže da ne zna kako da popravi kuću. Poslednji put jedan kamion s prikolicom zabio se direktno u ogromnu metalnu banderu tik uz njenu kuću.

- Cela kuća se pomerila iz temelja. Od skromne penzije ne mogu da je popravim. Ne znam kome da se žalimo - nemoćno priča Nada, dok upire prstom u napukle zidove, temelj i vlagu koja se širi po kući uz magistralu.

Irižani kažu da su ovog puta odlučni u nameri da istraju u blokadi saobraćaja i izbore se za obilaznicu. Dosta im je više strahovanja i lažnih obećanja, i poručuju da ih ovog puta država neće prevariti fingiranjem radova na novoj obilaznici.

Predsednik MZ Irig Dragan Majstorčić kaže za Press da jedva čekaju formiranje nove vlade, kako bi joj 5.000 žitelja Iriga odmah postavilo ultimatum: izgradnja obilaznice ili će ne samo blokadama zaustaviti saobraćaj na magistrali, već će je teškom mehanizacijom i preorati!

- Ovako dalje ne može. Živimo u stalnom strahu kada će se opet neki šleper nekome zakucati u kuću. U glavnoj ulici kolovoz i kuće dele samo dva metra, pa su ljudi pobegli da žive i spavaju u dvorišnim prostorijama. Kroz Irig prođe i po 12.000 vozila dnevno. Pola od toga su teška teretna vozila. Agonija traje decenijama i ljudima je prekipelo - kaže Majstorčić.

Pre par godina jedan šleper je protutnjao kroz čak tri dvorišta, rušio sve pred sobom, prostorije, vozila, kioske... Onda se šleper pun mazuta prevrnuo na ulazu u Irig, potom je nedavno jedan šleper protutnjao crkvenom portom i zabio se u stambenu zgradu. Nema mira ni spokoja za Irižane.


Нема коментара: