brojač poseta

субота, 07. јун 2008.

Zabrinutost skokom cena nafte

Naftno nalazište u Kalver Sitiju, SAD
Neki predviđaju da bi cena nafte mogla da skoči na 150 dolara po barelu, do jula
SAD i četiri najveće azijske ekonomije izražavaju "ozbiljnu zabrinutost" u vezi sa visokom cenom nafte, koja je "bez presedana", dan nakon rekordnog skoka cene sirove nafte od preko 10 dolara po barelu, koji sad iznosi 139 dolara.

Zvaničnici i ministri G8, kao i predstavnici Japana, Kine, Indije i Južne Koreje, sastali su se na dvodnevnom skupu u gradu Aomoriju, na severu Japana, kako bi razmotrili strategiju u vezi s nestabilnim tržištima nafte, gasa i uglja.

U saopštenju koje će biti izdato posle razgovore Grupe 8 najrazvijenijih zemalja sveta, ovih pet zemalja navode da skok cena nafte predstavlja veliki teret, naročito za privrede zemalja u razvoju.

Rastuće cene nafte predstavljaju veliki problem za ekonomije mnogih zemalja, čije su vlade suočene s protestima i raznim vrstama prtisaka od proizvođača i potrošača.

Japan i SAD dogovorili su se da zajedncičkim snagama ispitaju energetski potencijal metan hidrata, poznatog kao "vrući led", koji se nalazi u regionima pokrivenim ledom i na morskom dnu.

Inače, jučerašnji skok cene nafte koincidirao je s padom vrednosti dolara i akcija na Vol Stritu i najvećim porastom nezaposlednosti u SAD za poslednjih 20 godina.

Нема коментара: