brojač poseta

среда, 04. јун 2008.

Vlasnik „Ikee“ najbogatiji u Evropi


U Evropi živi 298 dolarskih milijardera sa bogatstvom procenjenim na 1,4 biliona dolara, pokazuje rejting američkog časopisa „Forbs“, a među prvih deset najbogatijih, petorica su Rusi, a samo je jedna žena - Francuskinja Lilijan Betankur, naslednica osnivača firme „Loreal“, koja se sa imovinom od 22,9 milijardi dolara plasirala na sedmo mesto.


Najimućniji Evropljanin je, prema „Forbsu“, švedski milijarder Ingvar Kamprad, osnivač trgovinskog lanca „Ikea“, težak 31 milijardu dolara. Tri milijarde manje ima drugoplasirani Oleg Deripaska, ruski aluminijumski magnat i jedan od 87 ruskih milijardera, čiji je kapital vredan ukupno 471,4 milijarde dolara.
Na trećem mestu je Nemac Karl Albreht, sa bogatstvom procenjenim na 27 milijardi dolara. On je posle Drugog svetskog rata zajedno sa mlađim bratom Teom (šestim na listi sa 23 milijarde dolara) razvio prodavnicu svoje majke u lanac supermarketa „Aldi“, koja sada ima 8.000 prodavnica i ostvaruje godišnji prihod od 67 milijardi dolara.
Francuz Bernar Arno je sa 25,5 milijardi dolara četvrti. Arno je za 15 miliona dolara 1985. godine kupio firmu „Kristijan Dior“ i za nekoliko godina stvorio najveću imperiju luksuzne robe LVMH.
Prvu petorku zaključuje Roman Abramovič, gubernator Čukotke i vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, koji raspolaže sa 23,5 milijardi dolara. Abramovič je svoje bogatstvo stvorio devedesetih godina, kao vlasnik naftne kompanije „Sibneft“ koju je zatim prodao „Gaspromu“.

Нема коментара: