brojač poseta

субота, 14. јун 2008.

VELIKI NAPAD NA ZATVOR

Avganistanski Talibani zauzeli jednu od najvećih kaznionica u blizini Kandahara. Oslobodili više od 600 robijaša i ubili najmanje 15 čuvara

Gde talibani uđu, ušli su... Kandahar

Više od 600 zatvorenika pobeglo je iz zatvora na jugu Avganistana posle jučerašnjeg napada talibana koji su bombama razvalili ulaznu kapiju i uništili prvi sprat zatvora, saopštio je zvaničnik provincije Kandahar, Ahmed Vali Karzai.

Policijski izvori navode da je tokom napada ubijeno najmanje 15 policajaca, dok ih je 12 teško ranjeno. Od siline eksplozije uništeno je i 30 objekata, koji su se nalazili u neposrednoj blizini napadnute kaznionice..

Zvanična verzija kaže da su u napadu na zatvorski kompleks talibani dovezli kamion eksploziva do ulazne kapije, posle čega su otvorili raketnu vatru na unutrašnjost zatvora, u neposrednoj blizini Kandahara.

Portparol talibana Kari Jusef Ahmadi oglasio se saopštenjem, u kojem je između ostalog stajalo: „Uspeli smo da oslobodimo zatvorenike, među kojima ima naše braće talibana! Trideset naših gerilaca na motorima i dva bombaša samoubice napali su zatvor „Sarposa" i oslobodili 400 zatvorenika. Ovaj napad smo planirali dva meseca i sada će zatvorenici, nepravedno osuđeni od kvislingških vlasti, moći da se vrate kućama i svojim porodicama!

Jedan od odbeglih zatvorenika, Abdul Nafai rekao je novinarima agencije AP da su napadači imali nekoliko minibuseva koji su ih čekali ispred zatvora i da su desetine militanata tako i pobegle.

Pomoćnik avganistanskog ministra odbrane Mohamed Kasim Hašimzai izjavio je da je u zatvoru „bilo skoro 1.000 zatvorenika i da je većina pobegla". Naglasio je da ne može da iznese tačne podatke o broju odbeglih i nastradalih zatvorenika pošto je istraga u toku, kao i da su bezbednosne snage počele veliku akciju potrage.

Нема коментара: