brojač poseta

среда, 18. јун 2008.

Ustav Kosova težak ispit za Srbe južno od Ibra

Ustav Kosova težak ispit za Srbe južno od Ibra

Novi pasoši, lične karte, dvojno državljanstvo, ali i osiguranje i registracija vozila i plaćanje poreza stavke su koje će ubrzo, a na osnovu usvojenog Ustava Kosova pre dva dana, postati obaveza za Srbe. Najjednostavnije objašnjeno, pre donošenja ustava kosovske institucije nisu imale ni mehanizme ni zakone da „državnost“ sprovedu u delo na teritoriji KiM i Srbi nisu imali zakonsku obavezu upućenosti na Prištinu. Sada, Ustav Kosova ne samo što je potvrda nove države već obeležava stupanje na snagu svih obaveza za njene stanovnike. Svakodnevni život Srba će se promeniti, a biće im lako ili teško i u zavisnosti koliko su spremni da prihvate ili odbace promene.

Ma koliko vlasti u Beogradu negirale postojanje ustava samoproklamovane države Kosovo, to nema posebnog značaja za Srbe koji žive južno Ibra i koji čine 60 odsto ukupnog broja preostalih Srba na KiM. Oni žive na prostoru koji kontrolišu kosovske institucije i Euleks koji generalno čine države koje su priznale nezavisnost. Srbi su se već juče, dan posle proglašenja ustava, suočili sa prvim administrativnim problemima.
Pripadnici Kosovske policijske službe zaustavili su juče ujutro u južnom, većinski albanskom delu Kosovske Mitrovice automobil sa prištinskim registarskim oznakama (PR), a koje izdaje Republika Srbija. Vlasniku Jordanu Veselinoviću (52) iz Plemetine kod Obilića naredili su da skine tablice i potom su ih polomili.
- Sve se dogodilo naočigled moje supruge i deteta koje sam jutros morao da vodim do bolnice u severnoj Kosovskoj Mitrovici - kaže Veselinović. Policajac je objasnio Veselinoviću da je stupio na snagu Ustav Kosova i da „prištinske registarske oznake više ne važe“. Međutim, regionalni portparol KPS Besim Hoti kaže da je zbog ovog slučaja započeta unutrašnja istraga u KPS. „Mi ćemo utvrditi da li je policajac izvršio prekoračenje službene dužnosti. Bez obzira na ishod istrage, nalaz će biti prosleđen Inspektoratu policije u Prištini“, dodao je Hoti. Hoti je naglasio da još uvek ne postoji novo pismeno naređenje o tome kako treba policija da postupa sa onim automobilima koje imaju stare registarske oznake te da su one još uvek validne. Inače, na KiM se već godinama unazad koriste takozvane kosovske tablice. Srbi na severu i mestima koje se graniče sa većinskim srpskim delom ih ne koriste, ali oni koji žive dublje na teritoriji odavno su registrovali svoje automobile na KS.
Potredsednica Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković ocenila je juče da će se kosovski Srbi suočavati sa novom realnošću - ili će poštovati nove zakone i ustav, ili će se sukobljavati sa njima - što će ih svakodnevno iscrpljivati.
- Svakako ćemo se susretati sa dnevnom realnošću, a to je ili poštovanje zakona i normativa koji proističu iz toga akta ili protivljenje koje će nas dnevno iscrpljivati i dovoditi u poziciju sukobljavanja sa zakonom - kaže Trajkovićeva. Ona je naglasila da sigurno zna da Srbi nikada neće prihvatii nezavisnost Kosova, ali da to ne znači da neće morati da poštuju zakon. Trajković je dodala da će biti nužna velika podrška od međunarodne zajednice i Beograda da Srbi prebrode novu situaciju.
Ustav Kosova, koje nije priznato u UN, određuju ovlašćenja iz paketa predloga Martija Ahtisarija i volja velikih zemalja. Sa ustavom nadležnosti su sa Unmika prenete na kosovske institucije i to su ingerencije počev od donošenja zakona do unutrašnjih i spoljnih poslova, odbrane...
Otuda, kako kaže lider Srba sa KiM Oliver Ivanović, Srbi svoje probleme neće moći da reše bez dijaloga sa međunarodnom zajednicom i koliko je moguće - Albancima.
Za sada Ustav Kosova neće važiti na severu Kosova jer nije moguća njegova primena bez sukoba sa lokalnim Srbima. Takođe, na severu neće biti rapoređivanja Euleksa već ostaje Unmik. Specijalni izaslanik EU na Kosovu Piter Fejt ocenio je ovo, uslovno rečeno, dvovlašće na Kosovu kao „da postoji prostor za funkcionalnu podelu Kosova“. On je za „Fajnenšel tajms“ rekao da uveravanja, koja je generalni sekretar UN Ki Mun Ban pružio Srbiji da će dozvoliti opstanak status kvo na određeno vreme u većinski srpskim opštinama, „ostavljaju prostor Beogradu da upravlja severnim Kosovom i postigne funkcionalnu podelu Kosova“. Međutim, on je i dodao da se u izveštaju generalnog sekretara UN „prihvata usvajanje kosovskog Ustava kao politička realnost“.
- To je skraćenica za priznavanje nezavisnosti Kosova - rekao je Fejt.
Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da funkcionalnu podelu ne treba nikako posmatrati kao uvod u teritorijalnu podelu „ili neke nove granice“.
- Funkcionalna podela je samo odlaganje institucionalne integracije Srba. Slobodan Samardžić je to tražio i za sever i za enklave, a Fejt procenio da se odnosi samo na sever. Celokupna priča je zapravo nalik na Erdutski sporazum kada je Slavonija reintegrisana u Hrvatsku - ističe Janjić.

Rikera menja Italijan Zanieri?
Šef Unmika Joakim Riker odlazi sa Kosova najverovatnije 20. juna. On je juče izjavio da će Unmik ostati na Kosovu, dok je Rezolucija 1244 na snazi i da će se prilagođavati novim okolnostima. Riker je rekao da će misija UN ostati na Kosovu sa ograničenim ovlašćenjima. „Dokle god Rezolucija 1244 bude na snazi, UN će igrati svoju ulogu na Kosovu“, rekao je Riker. Za budućeg šefa reformisanog Unika pominje se u medijima italijanski diplomata Lamberto Zanieri.

Nove lične karte od 15. jula
Na Kosovu 15. jula počinje izdavanje novih ličnih isprava, ali postojeći dokumenti neće morati da budu menjani do isteka roka važenja, rečeno je juče Beti u MUP Kosova. MUP će uskoro početi i da izdaje nove vozačke dozvole svima kojima je istekao rok.
Da bi neko na Kosovu mogao da dobije ličnu kartu, ako nema sadašnju Unmikovu, treba prvo da se upiše u Civilni registar građana Kosova, koji je otvoren u opštinskim centrima. Uslov za upis je da živi na Kosovu ili da se vraća na Kosovo. Povratnici treba da dokumentuju nameru ponovnog nastanjenja na Kosovu, dokažu identitet i stalno boravište na Kosovu u prethodnom periodu dokumentima bivše SRJ, a podrazumeva se lično prisustvo u Centru za civilnu registraciju. Osnovni Kriterijum za upis je rođenje na Kosovu ili da je jedan od roditelja rođen na Kosovu, kao i neprekidno prebivalište na Kosovu najmanje pet godina, izuzev u slučaju prinudnog odlaska što se dokazuje.
Za izdavanje lične karte potrebno je imati jedan od identifikacionih dokumenata bivše SRJ i izvod iz matične knjige rođenih. Adresa se dokazuje nekim od dokumenata: računom za telefon, vodu ili smeće ne starijim od šest meseci. Za dobijanje pasoša, potrebno je imati ličnu kartu Unmika i uplatiti 31 evro.

Нема коментара: