brojač poseta

среда, 18. јун 2008.

URGENTNI PUN MOTOCIKLISTA!

Svakog dana Urgentni centar primi desetak motociklista koji su u saobraćajnim nesrećama zadobili teške povrede. U poslednjih mesec dana povređeno 100 bajkera, najmlađi ima samo 12 godina

Urgentni centar u Beogradu svakog dana primi od četiri do deset motociklista koji su povređeni u saobraćajnim nesrećama! Doktor Dušan Jovanović, zamenik direktora Urgentnog centra u Beogradu, upozorava da je u proteklih 15 dana u ovu bolnicu primljeno više od 60 povređenih bajkera, dok je u poslednjih mesec dana pomoć zatražilo više od 100 motociklista, od kojih najmlađi ima samo 12 godina!

Obavezno rastojanje u vožnji

Beograđanin star 33 godine, koga smo juče zatekli u prijemnoj ambulanti Urgentnog centra, posle pada s motora kaže da je najvažnije držati rastojanje.

Pet godina vozim motor „jamaha 850" i do juče nisam imao nijednu nezgodu. Pao sam s motora na kolovoz i povredio rame, jer sam kasno uočio da vozač ispred mene koči, tako da sam kasno zakočio i udario u njega. Srećom, nisam vozio brzo, tako da povreda nije teška, ali moraću najmanje nedelju dana da mirujem - rekao je ovaj mladić.

Doktor Jovanović kaže da je među povređenima veliki broj mladih vozača skutera i motora s malom kubikažom i apeluje na roditelje da svojoj deci ne kupuju motore!

- Kod nas stižu pacijenti od 12 do 50 godina, i u najvećem broju slučajeva radi se o teškim povredama. Trenutno je Urgentnom centru 10 pacijenata s teškim povredama, kojima je život ugrožen usled povreda zadobijenih prilikom pada ili sudara na motoru!

Roditelji gotovo danonoćno sede ispred bolnice i strepe da li će im se deca oporaviti. Kad čuju za nesreću, majke i očevi čupaju kosu i kaju se što su deci kupili motore! Apelujem na roditelje da deci, umesto kupovine motora, uplaćuju letovanje ili kurseve stranog jezika - kaže dr Dušan Jovanović.

Najčešće povrede motociklista: 1. Glava, 2. Laktovi, 3. Pluća, 4. Jetra, 5. Slezina, 6. Šake, 7. Kolena

On osuđuje roditelje koji su podlegli pomodarstvu, pa deci za uspešno završenu školu ili rođendane poklanjaju skutere.

fakti

n Motociklista Dejan Malešević (32) poginuo je u noći između nedelje i ponedeljka na raskrsnici kod „Ju biznis centra" kad je na njega naleteo „jugo"

n Malešević je stradao kad je s kolegama bajkerima krenuo da proslavi rođenje sina

n Motociklista Nenad M. iz Krnjače poginuo je preksinoć na Bulevaru despota Stefana kad je svojim motorom naleteo na automobil

n U 2007. godini u Srbiji je u 1.454 nesreće poginulo 70 motociklista, a 744 su povređena

- Neverovatno je da očevi i majke čak i osnovcima kupuju motore, iako je poznato da deca od 12 godina nisu ni fizički, ni psihički spremna da budu učesnici u saobraćaju! Deca uopšte nisu kriva, već roditelji koji im ispunjavaju svaku želju.

Nije mi jasno da neko gaji dete 10 ili 12 godina i onda mu kupi motor s kog može da padne i pogine?! U Nemačkoj je još pre 25 godina rađena statistika koja je upozoravala da su motori kobni. Tada je evidentirano da u roku od pet godina na svakih 100 vozača motora čak 85 pogine ili ostanu invalidi! Koliko su motori opasni najbolje govori izjava jedne majke, čiji je sin trenutno u komi usled teških povreda zadobijenih prilikom pada s motora. Ona mi je u očaju rekla da motore treba zakonom zabraniti - kaže doktor Jovanović, dodajući da bi policija trebalo da zabranu maloletnicima da voze motore.

Jovanović upozorava da naši vozači automobila još nisu navikli na veliki broj motociklista u saobraćaju.

- Vozači često greškom previde kad motociklista vozi uporedo pored njih ili krene u preticanje. Takođe, motociklisti voze veoma rizično - pretiču i s leve i s desne strane, često se kreću i kontrasmerom, pa čak i trotoarom. Svedoci smo stravičnih sudara motocikala i automobila.

Posledice ovih saobraćajnih udesa često su kobne, pa su motociklisti koji su stigli do bolnice zapravo srećnici. Ipak, većina tih „srećnika" ostaju trajni invalidi - kaže doktor Jovanović.

Нема коментара: