brojač poseta

субота, 14. јун 2008.

Župljanina skrivao bivši ministar


Župljanina skrivao bivši ministar

MUP Srbije proverava ulogu dr Koviljka Lovrea, bivšeg predsednika Izvršnog veća Vojvodine i ministra za poljoprivredu i šumarstvo Vlade SRJ, u skrivanju haškog begunca Stojana Župljanina, saznaje „Blic“.

Ovaj redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu je, kako nam je nezvanično rečeno u policiji, „na proveri“ zbog osnovane sumnje da je bio jedan od važnijih Župljaninovih jataka iz „novosadske veze“.
Nakon višemesečnog opserviranja, kako „Blic“ saznaje, Lovre je pre četiri dana priveden posle čega je krenula potraga za osumnjičenim Župljaninom u kojoj je, pored bezbednjaka Srbije učestvovalo i jedno odeljenje MUP-a Republike Srpske.
„Novosadsku vezu“ su MUP i BIA počeli da prate pošto je Karla del Ponte, bivša tužiteljka Međunarodnog suda za ratne zločine, prošle jeseni ponovila tvrdnju da se Župljanin krije na području Novog Sada, apostrofirajući prigradska naselja Futog i Veternik.
Kada je klupko počelo da se odmotava, na površinu su isplivali podaci da je profesor Lovre je u više redakcija dnevnih novina, tokom novembra prošle godine, objavljivao različite plaćene oglase neobične sadržine i tako nehotice skrenuo pažnju bezbednjaka na sebe.
Jedan od objavljenih Lovreovih oglasa (koji je jedan ugledni beogradski list odbio da objavi), sa tekstom „Čiča, vreme je, javi se bradi ili gutaču“ osvanuo je u jednim lokalnim novinama. Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije u saradnji sa bezbednosnim strukturama BiH pratili su ove šifrovane poruke i svakodnevno su motrili na profesora Lovrea.
Pored njega, u žiži interesovanja bezbednosnih struktura Srbije i BiH bile su osobe koje su se okupljale u stanu koji je često koristio Stojanov sin Pavle Župljanin, u Ulici cara Dušana u Novom Sadu. U tom stanu, koji se takođe nalazi u potkrovlju zgrade, živeli su Župljanovi sinovi Pavle i Mladen. Njih dvojica su jedno vreme studirali u Novom Sadu. Policija i BIA utvrđuju da li je i ko od tih posetilaca učestvovao u skrivanju Župljanina.
Njegovi sinovi su, kako su često isticali, Novi Sad napustili zbog „policijske more“ pošto su često pozivani na informativne razgovore vezane za očevo skrivanje. Stariji Pavle je navodio da su ih pripadnici BIA danonoćno pratili, što njih dvojica nisu mogli da izdrže.
Osim otkrivanja karika „novosadske veze“, policija Srbije sprovodi i istragu u sopstvenim redovima i spremna je da uhapsi pojedince koji su Stojanu Župljaninu omogućili da dobije prava lična dokumenta na ime Branislava Vukadina iz Bačke Palanke, saznaje „Blic“.
- Pravi Branislav Vukadin zaista je živeo u Bačkoj Palanci, ali je umro pre šest godina. Župljaninu je praktično omogućeno da uzme njegov identitet. Sva Župljaninova dokumenta na Vukadinovo ime, bila su prava i zato je bilo neophodno da se uradi DNK analiza. Oni koji su mu dali ta dokumenta, znali su da pomažu haškom beguncu i zato će biti uhapšen - kaže izvor „Blica“ iz vrha MUP-a.
Porodica Tepić u čijem stanu u Pančevu je prekjuče oko 12.30 časova uhapšen Stojan Župljanin, odbila je juče da razgovara sa reporterima „Blica“.
- Nemamo nikakav komentar. Molim vas, imajte razumevanja i ostavite nas na miru - kratko je rekla ćerka Nikole Tepića. Ispred zgrade u Dunavskoj 5 gde je Župljanin uhapšen bilo je mirno. Osim dece koja su se igrala ispred ulaza, na ulici nije bilo puno prolaznika. Za razliku od prethodnog dana, komšije Tepića takođe nisu bile previše raspoložene za razgovor.
- Župljanin je uhapšen u našoj zgradi, ali niko od stanara nije znao da se tu skriva. Dobro je da nije bilo pucnjave i povređenih, a život ide dalje - kaže jedan od stanara Dunavske 5.
DNK analizom potvrđen je identitet haškog optuženika Stojana Župljanina, izjavila je juče portparol Okružnog suda Ivana Ramić. Ona je precizirala da je na osnovu DNK uzoraka koji su uzeti prekjuče od Župljanina, istražnom sudiji juče stigao „pozitivan nalaz DNK analize“.
„Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Dragan Plazinić doneo je rešenje o pritvoru Župljaninu“, kazala je Ramićeva. Ona je objasnila da će, prema sudskoj proceduri, istražni sudija Župljaninu i njegovom braniocu uručiti optužnicu Haškog tribunala. Istražni sudija, po zakonu, u roku od tri dana mora da donese rešenje da li su ispunjene zakonske pretpostavke da se Župljanin izruči Haškom tribunalu. Kada Župljanin primi to rešenje, kazala je Ramićeva, on može na njega uložiti žalbu u roku od tri dana. Vanraspravno krivično veće Veća za ratne zločine, prema zakonu, u roku od tri dana mora da odluči po toj žalbi, objasnila je Ramićeva. Kako „Blic“ nezvanično saznaje, protiv Nikole Tepića i njegove porodice neće biti pokrenuta istraga.

Ko je Koviljko Lovre
Profesor Koviljko Lovre, piše na zvaničnom sajtu Ekonomskog fakulteta, rođen je 1954. godine u Hotkovcima kod Glamoča. Sve akademske titule i zvanja od asistenta do redovnog profesora stekao je na Novosadskom univerzitetu. Pored Ekonomskog i Poljoprivrednog fakulteta u svojstvu gostujućeg profesora držao je predavanja iz agroekonomije na Univerzitetu u Minesoti u SAD.
Na Novosadskom univerzitetu, gde je Lovre redovan profesor, odbili su da komentarišu ovaj slučaj.

Sa jatacima komunicirao pismima
Haški optuženik Stojan Župljanin uhapšen je nakon što su srpske policijske službe uspele da preseku njegovu komunikaciju sa jatacima, sa kojima je komunicirao putem pisama, ekskluzivno saznaje „Blic“.
- Župljanin nije koristio telefon, već je jatacima slao pisma preko pošte. Dešifrovali smo prepisku, pošto je on, prilikom menjanja lokacije na kojoj se skrivao, pismima dogovarao prebacivanje - navodi sagovornik „Blica“ koji je upoznat sa akcijom hapšenja.
Policijske službe su otkrile najmanje četiri stana koje je Župljanin koristio u Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Pančevu.
- Skrivao se kod poznanika, koji su mu donosili hranu i pomagali mu u skrivanju. Kada smo otkrili lokacije gde se skriva, sve je bilo pod prismotrom i čekali smo da se pojavi, nakon čega je uhapšen - ističe naš izvor.
Prema njegovim rečima, Župljanin je tokom skrivanja živeo veoma skromno, obavljajući nadničarske i zidarske poslove. Naš sagovornik kaže da se fizički veoma promenio u odnosu na sliku sa poternice, pošto je dosta mršaviji i ćelaviji.


SUP Bačka Palanka: Nismo izdali lažnu ličnu kartu
Mada je kod Župljanina pronađena lična karta na ime Branislava Vukadina, koja mu je navodno izdata u SUP Bačka Palanka, u ovdašnjoj policiji demantuju ove tvrdnje.
- Nijedan lični dokument na imena koja se pominju u javnosti, a koje je navodno koristio Stojan Župljanin, nije izdat u SUP Bačka Palanka - kategorično tvrdi Stevan Krstić, portparol Policijske uprave Novi Sad, pod čiju nadležnost spada i palanačka policija.
U telefonskom imeniku Bačke Palanke, kako je „Blic“ proverio, ne postoji nijedan pretplatnik sa prezimenom Vukadin.

Нема коментара: