brojač poseta

понедељак, 09. јун 2008.

Uhapšeno 157 navijača zbog nacističkih slogana

Austrijska policija uhapsila je u Klagenfurtu 157 navijača, među kojima najviše simpatizera Nemačke, zbog uzvikivanja nacističkih parola u centru grada, saopšteno je danas.

Policija je navijače uhapsila sinoć nakon utakmice grupe B u kojoj je Nemačka pobedila Poljsku sa 2:0. Pre meča, navijači dve reprezentacije sukobili su se u centru grada, ali je policija uspela da ih razdvoji i spreči eskalaciju nasilja.

Od 157 uhapšenih navijača, 144 je iz Nemačke, deset iz Poljske, dvojica su iz Austrije, a jedan iz Slovenije. Oni su uhapšeni jer su uzvikivali nacistički slogan "Zig hajl" (Sieg Heil - Živela pobeda).

Četvorica uhapšenih navijača imaju kriminalni dosije zbog nasilnog ponašanja u prošlosti.

"Jučerašnji dan bio je dan izazova za našu policiju do koga je došlo posle četiri godine priprema za Evropsko prvenstvo. Bilo je mnogo izazova, ali smo uspeli da reagujemo precizno i na vreme zahvaljujući informacijama koje smo dobili od ekipa zaduženih za praćenje huligana", rekao je portparol policije u Klagenfurtu.

Klagenfurt sa populacijom od svega 91.000 stanovnika najmanji je grad u kojem se održava Evropsko prvenstvo koje zajednički organizuju Austrija i Švajcarska.

Procenjuje se da je za utakmicu između Nemačke i Poljske u grad doputovalo oko 80.000 navijača. Od tog broja, oko 30.000 je došlo iz Poljske, 25.000 iz Nemačke, 5.000 iz Hrvatske, dok su ostali bili navijači drugih evropskih reprezentacija.

Šef lokalne policije Volfgang Rauheger izjavio je da se policija u Klegenfurtu pribojava novih incidenata u četvrtak, kada se u tom gradu sastaju ekipe Nemačke i Hrvatske.

Očekuje se dolazak desetina hiljada navijača iz obe zemlje, a u Klagenfurt stiže iz 30 policajaca iz Hrvatske koji će se pomešati sa ostalim navijačima te zemlje, kako bi na vreme prepoznali potencijalne huligane.

Rauheger je dodao da će na dužnosti te večeri biti oko 3.000 policajaca, uključujući i 400 čuvara reda iz Nemačke.

Нема коментара: