brojač poseta

среда, 04. јун 2008.

Uhapšeni hakeri

KRALJEVO - Sedište „Ekskalibura“, kraljevačke firme za prodaju kompjuterske opreme i internet provajding, juče je sat vremena bilo pod opsadom policije. S lisicama su iz ove firme izvedena trojica radnika zbog sumnje da su ometali ili potpuno onemogućavali rad konkurentske firme „Tron internet“, kao i da su od njih već duže vreme krali i neovlašćeno prodavali signal, odnosno internet vreme.

Akciju hapšenja izveli su pripadnici Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala koji su osumnjičenim radnicima „Eskalibura“ odredili zadržavanje od 48 sati. Tek posle toga, znaće se da li će i zbog kog dela protiv njih biti podneta krivična prijava.
Iako policija o hapšenju još nije dala zvanično saopštenje, priča o sajber kriminalu je već duže od mesec dana glavna tema u Kraljevu.
Naime, sredinom aprila grupa hakera koja je sebe potpisala kao „Četvorica ogorčenih Kraljevčana“ dopisništvu „Blica“ u ovom gradu dostavila je spisak od nekoliko desetina korisnika priključenih na bežičnu mrežu provajdera „Tron interneta“ u kome su se nalazili lični i tehnički podaci korisnika uključujući i njihove pasvorde.
Na spisku od 151 mejl adrese bili su podaci korisnika iz kraljevačke policije, zdravstvenog centra, nekoliko velikih firmi, ali i brojnih građana. Većina ovih korisnika 21. aprila, od četiri sata pa do ranih popodnevna, bila je bez internet veze.
Uz spisak mejl adresa dopisništvu „Blica“ hakeri su tada dostavili i poruku u kojoj su se pohvalili obaranjem internet mreže „Trona“ provajdera koga su optužili za „voajerisanje prema žiteljima Kraljeva“.
Zoran Otašević, suvlasnik „Trona“, rekao je tada da su ukradeni podaci zastareli.
- Vandala su ih prekopirali krađom šifre sa jednog računara u kome se nalazi popis bežičnih korisnika, a koji je služio samo za internu upotrebu - rekao nam je tada Otašević.
Suvlasnik „Trona“ tada je obelodanio i da je i ranije pokušavano ometanje njihove mreže opremom koju su pronalazili. Otašević je tada naveo i da ta oprema nema jačinu koji bi mogao da dovede do „prodiranja i ugrožavanja sistema“.
Narednog dana iz firme „Tron“ dopisništvu „Blica“ dostavljene su fotografije elektronske opreme koju su vandali prethodno montirali uz njihove uređaje i tako im ometali signal. O ometanju signala, kako se tada saznalo, već je bila obaveštena kraljevačka policija koja je onda slučaj prijavila UBPOK-u. Posebnu zainteresovanost policije izazvao je podatak da se na spisku mejl adresa, koji su dostavili hakeri nalazi i jedan broj telefona u policiji.
U Kraljevo je tada došlo nekoliko stručnjaka za sajberkriminal, koji su i započeli istragu, koja je juče rezultirala hapšenjem.

„Tron“ optuživan za voajerisanje
„Tron internet“ je najstariji i uz PTT i SBB najpoznatiji internet provajder u gradu. U žižu kraljevačke javnosti dospeo je krajem prošle godine kada je po narudžbi Skupštine opštine na zgradi, gde je sedište ove firme postavio panoramsku kameru za koju su pojedini mediji tvrdili da „voajerima služi za zavirivanje u sobe kraljevčana“.

Нема коментара: