brojač poseta

петак, 20. јун 2008.

U Kraljevu i ovog leta suve slavine

Zbog toga što kasni isplata novca iz nacionalnog investicionog plana koji je dodeljen Kraljevu za izgradnju novog bunara u Žičkom polju, čime bi „Vodovod“ rešio problem snabdevanja grada vodom, Kraljevu prete restrikcije i žeđ u najvrelijim mesecima.

- Prošle godine je snabdevanje vodom bilo mnogo bolje nego ranijih godina, ali se opet dešavalo da i po nekoliko dana do kasno u noć iz česme takoreći curi voda. Ako je tačno da su dobili novac, neka ga uplate da se rešimo ove muke - kaže Bojan Belošević, koji živi na 13. spratu solitera u Ulici vojvode Putnika.
Slično priča i Jovica Savić iz naselja Jarčujak koje je jedan od najviših delova grada.
- Tačno je da komšije rasipaju vodu, i to ne samo ovde već i u drugim naseljima gde ima bašta, ali neka to grad reši kroz veću tarifu ili kažnjavanje. Ali ako već može da se pred leto dobije više vode, i to se razvlači zbog nečije neozbiljnosti onda to stvarno nije u redu - kaže Savić.
Ranko Đekić, tehnički direktor kraljevačkog „Vodovoda“ kaže da se radi o bunaru koji treba da obezbedi 60 litara vode čime bi se stvorili uslovi da gradu isporučujemo do 380 litara vode u sekundi iz svih izvorišta, što je po evropskim standardima dvostruko više no što grad ove veličine zahteva.
- Na taj način bi otklonili svaku mogućnost da čak i viša prigradska naselja, soliteri i drugi korisnici koji su do sada bili ugroženi ostanu bez vode - kaže Đekić.
Na novom bunaru urađen je najveći deo poslova oko iskopa, ali sada predstoji ugradnja crpnih postrojenja, elektronsko upravljanje, umrežavanje....
- Preduzeće koje gradi bunar potražuje osam miliona dinara koji iz državne kase nisu prebačeni Kraljevu. Prekjuče smo imali sastanak sa nadležnima u državnom trezoru i pokušali smo da im objasnimo da je ovo prioritet i da mora da bude stavljen ispred isplata za druge gradove. Dobili smo obećanje da će problem biti rešen u narednih dva-tri dana - kaže Dragiša Spasojević, direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljeva.
Novi bunar u Žičkom polju trebalo je da bude završen posle produženja roka prvog maja a najkasnije do prvog juna.
Zahvaljujući vodi koja bi se odavde crpla naselja Jovac, Konarevo, Gotovac, Ratina i uvek ugroženi soliteri u centru grada posle dugo godina ne bi tokom leta danima kuburili sa suvim česmama.
„Vodovod“ se u međuvremenu sprema za vrele letnje dane.
- Uz racionalnu potrošnju mi bismo i sa sadašnjom količinom proizvedene vode mogli da zadovoljimo potrebe Kraljeva. Naše iskustvo kaže da pozivanje na razum ne daje rezultate, pa bi nam ovaj bunar zaista konačno rešio sve probleme. Pare su nam odobrene, red bi bio i da ih vidimo - kaže Đekić.

Нема коментара: