brojač poseta

субота, 07. јун 2008.

U dvorištu obdaništa i škole pojavile se zmije

U dvorištu obdaništa i škole pojavile se zmije
LESKOVAC - Ma, mi smo juče ubili dve zmije. Nije bilo strašno. Nismo se ni uplašili jer su bile trome i spore. Udario sam jednu torbom u glavu, a Saša je našao štap i ovu drugu, manju zmiju, prebio po telu - hvalila su se novinaru „Blica“ dva desetogodišnjaka iz leskovačke Osnovne škole „Vožd Karađorđe“. Iz nepreglednog šiblja, koje se nalazi u neposrednoj blizini ove škole i vrtića „Lane“, već duže vreme izlaze zmije koje stvaraju strah i paniku kod većine đaka i stanovnika tog naselja.

Škola „Vožd Karađorđe“ je izgrađena pre 20 godina. U delu prostranog dvorišta desetak godina kasnije napravljen je teren za košarku. Drugi deo je poravnat i spremljen za ostale sportske terene, ali kako nije bilo novca za završetak radova, vremenom je obrastao u nepregledno trnje i šiblje visoko i dva metra, iz koga izlaze zmije naočigled učenika i predškolske dece iz vrtića „Lane“, koga od školskog dvorišta deli polomljena ograda. U strahu od zmija su i stanovnici u okolnim kućama, jer deca umeju da zalutaju u trnje po loptu.
Susret za gmizavcem imala je i porodica Stanković, preko puta male gradske džungle, kako je u šali nazivaju.
- Zmija nam je pre neki dan ušetala u dvorište dok smo svekrva i ja pile kafu. Milan se igrao i kada je spazio zmiju, počeo da vrišti. Od straha sam ispustila šolju. Uplašila se i zmija, pa je pobegla u šiblje - priča Jagoda Stanković i dodaje da je taj deo postao divlja deponija gde nesavesni Leskovčani, pored smeća, bacaju i uginule pse i mačke, pa se otuda širi i nesnosni miris.
Škola i vrtić nalaze se u lepo uređenoj i širokoj Ulici Vidoja Smilevskog, sa visokim privatnim dvospratnicima i baštama punih cveća. Marija i Stanoje Marković žive u jednoj od takvih kuća.
- Ovo je bruka i sramota. Da se ovako ruglo pojavi usred urbanizovane gradske četvrti, u nekim zemljama odgovorni bi za to zaglavili u zatvor. Ne mili mi se da izađem na terasu jer znam da će ona džungla biti prvo što ću ugledati - priča ljutito Stanoje.
Direktor škole Svetislav Prokopijević kaže da će ovih dana angažovati radnike da očiste teren, ali da škola nema novca.
- Škola je ostala i bez fiskulturne sale jer je ponestalo para. Ponekad nemamo novca ni za sapun - kaže Prokopijević, i dodaje da su prošle godine konkurisali kod NIP-a za 71 milion dinara za izgradnju spostske hale, ali projekat nije prošao.
- Mislim da ćemo ove godine biti bolje sreće. U okviru tog projekta uredićemo i preostali deo dvorišta za sposrtki teren ili napraviti fontanu, klupe i zasaditi drveće - iznosi planove direktor.
Međutim, postavlja se pitanje zašto se ne pribegne jeftinijem i bržem rešenju za uklanjanje zmijarnika iz školskog dvorišta.
Načelnica društvenih delatnosti u leskovačkoj opštini Suzana Stanković-Ilić kaže da iz „Vožda“ nije dobila zahtev za uređenje terena.
Ove godine uredili smo na desetine školskih terena. Ukoliko stigne zahtev iz te škole, razmotrićemo problem i nadam se, brzo ga rešiti - kaže Ilićeva.

Нема коментара: