brojač poseta

среда, 18. јун 2008.

Tuberkuloza u BiH na granici epidemije

Tuberkuloza u BiH na granici epidemije
BANJALUKA - Bosni i Hercegovini preti epidemije tuberkuloze, iako je, u poređenju sa okruženjem, trenutno povoljna epidemiološka situacija. Ako se to i ne desi, rezistentna tuberkuloza ima strahovito vrtoglavi rast, tako da će ovaj problem sigurno zahvatiti i BiH, upozoreno je juče na ministarskoj konferenciji u oblasti zdravstva u BiH.

To je bio povod da učesnici konferencije razmatraju mogućnosti konkurisanja za osmi krug „Global fonda“ Svetske zdravstvene organizacije za finansiranje dva velika projekta o prevenciji tuberkuloze i AIDS.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić istakao je da će u narednih deset dana biti poznata finansijska konstrukcija i koliko će novca biti na raspolaganju za projekat prevencije tuberkuloze.
„Kroz projekat ‘Global fonda’ koji se odnosi na tuberkulozu želimo da ojačamo kapacitete u BiH u oba entiteta i Distriktu Brčko“, rekao je Škrbić i dodao da će projekat „Global fonda“ za TBC biti iskorišćen za jačanje kapaciteta, laboratorije, dijagnostiku, ali i sistem lečenja u narednom periodu.
„Novac koji dobijemo iskoristićemo za dodatno jačanje kapaciteta institucije sistema koja će biti odgovorna za upravljanje tuberkulozom i, što je moguće, umanjenje tog broja kako bi BiH ušla u grupu srednje razvijenih zemalja ili zemalja evropskog regiona koji imaju ispod 50 slučajeva sa tuberkulozom na 1.000 stanovnika“, naveo je Škrbić, podsećajući da RS ima 52 obolela od tuberkuloze na 1.000 stanovnika.
Škrbić je istakao da osma runda pregovora sa „Global fondom“ kada je u pitanju projekat AIDS je u toku i očekuje da će do kraja meseca imati završenu kompletnu konsolidaciju. Ukupna vrednost projekta za BiH je 27 miliona evra.
„Novac će biti iskorišćen u narednom petogodišnjem periodu za jačanje prevencije, dijagnostike, poboljšanje stacioniranih uslova, koordinaciju i zajedničko izveštavanje. Želimo da imamo jedinstvene podatke sa Svetskom zdravstvenom organizacijom“, rekao je Škrbić.
Bilo je reči i o medicinskom otpadu s obzirom na to da njegovo odlaganja na nivou BiH nije regulisano kako to propisi nalažu.

Нема коментара: