brojač poseta

субота, 07. јун 2008.

Sud ga oslobodio, tužilac tražio pritvor

Sud ga oslobodio, tužilac tražio pritvor

BANJALUKA - Čim dobijem rešenje Osnovnog suda, uložiću žalbu da se osumnjičeni Goran Pećaranin vrati u pritvor do okončanja sudskog postupka - rekao nam je banjalučki okružni tužilac Aleksandar Simonović.

Podsećamo, banjalučka policija je 22. maja uhapsila Beograđanina Gorana Pećaranina (36), koji ima i državljanstvo Republike Srpske. Kod njega je nađen plastični eksploziv C4 velike razorne moći, koji se inače koristi u vojne svrhe i ne može se kupiti u slobodnoj prodaji.

Kaucija 5.000 km
U banjalučkom naselju Šibovi u Ulici Franca Šuberta, prilikom pretresa dva objekta koje je Pećaranin koristio, policija je još našla snajpersku i automatsku pušku sa prigušivačima, municiju, bombe, alat za krađu automobila i „folksvagen kedi“ koji je ukraden u aprilu u Banjaluci.
Na zahtev tužioca, sudija za prethodni postupak Osnovnog suda Banjaluka odredio mu je jednomesečni pritvor. Međutim, na zahtev njegovog advokata Marice Ćulum, sud ga je pustio da se brani sa slobode uz kauciju od 5.000 KM.

Tužilaštvo bez komentara

U policiji i Tužilaštvu kažu da ne mogu komentarisati sudske odluke, ali im ipak nije jasno zašto je osumnjičeni Pećaranin pušten iz pritvora. Osim nađenih stvari, za koje nije imao dozvolu, osumnjičenog traže i istražioci iz Srbije i Hrvatske.
U Beogradu ga policija sumnjiči za mnogobrojna obijanja i krađe automobila. Tužilac Aleksandar Simonović kaže da je pri kraju sa istragom protiv osumnjičenog Gorana Pećaranina, odnosno da će uskoro i da podigne optužnicu protiv njega.
„Kazna zatvora u njgovom slučaju je predviđena od jedne do deset godina“, objašnjava Simonović.

Objašnjenje suda neubedljivo
U Osnovnom sudu Banjaluka objašnjavaju da su, prilikom puštanja na slobodu osumnjičenog Pećaranina, imali u vidu nekoliko činjenica. „Pritvor mu je određen da bi se onemogućilo bekstvo, a nemamo podatke da je ranije bio osuđivan. Pećaranin je državljanin i Srbije i RS i za njim je raspisana poternica. U slučaju da pobegne, bila bi raspisana Interpolova poternica“, kažu u sudu. Pećaranin je, kako se navodi u pismenom odgovoru suda „EuroBlicu“, „lošeg zdravstvenog stanja“ i porodica mu živi u RS. Dodaje se i da je protiv osumnjičenog ranije vođen postupak koji je obustavljen, a na koji je Pećaranin redovno dolazio.
Interesantno je i objašnjenje suda kako „ne postoji mogućnost da će osumnjičeni ponoviti delo, jer su mu predmeti izvršenja krivičnog dela oduzeti“.

Нема коментара: