brojač poseta

четвртак, 05. јун 2008.

SRBIJA U NUKLEARNOM OBRUČU!

U krugu od 600 kilometara od Beograda nalaze se četiri nuklearne centrale. Srbija ima sistem za najavu, ali ne i pravilnik za postupanje u slučaju nuklearne havarije

Incident u nuklearnoj elektrani „Krško" u sredu po podne srećom je prošao bez posledica, ali je skrenuo pažnju na činjenicu da se u okruženju Srbije u prečniku od 600 kilometara nalaze još tri nuklearke - „Kozloduj" u Bugarskoj, „Pakš" u Mađarskoj i „Crna voda" u Rumuniji. Neki od reaktora u ovim elektranama su stari i više od dvadeset godina, a poslednjih godina su često beležili sitne kvarove.

„Krško" ne radi, Austrijanci ljuti

Nuklearna elektrana „Krško" trenutno je zaustavljena, kvar bi trebalo da bude popravljen do subote ujutro, a celo postrojenje biće u punoj funkciji u utorak uveče ili sredu, rekao je juče u Krškom direktor Nuklearne elektrane Stane Rožman.
Kvar koji se dogodio, ispuštanje vode iz primarnog kruga hlađenja reaktora, u NEK-u smatraju „neuobičajenim događajem".
Inače, austrijski ministar za zaštitu životne sredine Jozef Prel kritikovao je juče slovenačkog kolegu Janeza Podobnika zbog loše politike informisanja o akcidentu u nuklearnom reaktoru „Krško".
Slovenački ministar se izvinio svojim kolegama zbog greške Uprave za nuklearnu bezbednost Slovenije, koja je, posle incidenta u Krškom, najpre ispunila formulare za vežbu, a tek potom za prijavu akcidenta.

Mada Srbija ima najmoderniji sistem za najavu nuklearnog akcidenta u celoj Evropi, otkrili smo da ne postoji pravilnik o postupanju u slučaju povećane koncentracije radioaktivnih materija u vazduhu!

Ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin kaže da bi zbog savremenog sistema najave građani Srbije na vreme bili obavešteni o bilo kakvoj eventualnoj opasnosti i da u Srbiji „nije bilo nikakvih prekomernih očitavanja".

- Građani, što se toga tiče, mogu da budu mirni. Jedini mogu da nam pariraju Francuzi, ali Francuska dobija izveštaj na svaka dva sata, a mi na pola sata.

Građani Srbije bili bi na vreme obavešteni o eventualnim opasnostima - naglašava Dragin.

Predsednik Regulatorne komisije za radijacionu i nuklearnu sigurnost Ištvan Bikit otkriva za Press da je postavljeno devet mernih aparata u većim mestima u Srbiji i da su precizni podaci o nivou jonizujućeg zračenja objedinjeni u centralnom sistemu.

Procedura za sudnji dan

U slučaju veće nuklearne havarije u okruženju, ne postoji propisan postupak ponašanja. U ovom slučaju važe opšta pravila, svima poznata iz udžbenika civilne zaštite:
n ne sakupljajte plodove i biljke sa zagađenje zemlje ili pored vode
n ne obrađujte zemlju koja je možda kontaminirana
n održavajte pojačanu higijenu
n ukoliko primetite zdravstvene promene, odmah se javiti lekaru
n dobro prati voće i povrće
n povedite računa o poreklu proizvoda koje koristite

On, međutim, ističe da ne postoji procedura za postupanje u slučaju povećanje količine radioaktivnih materija jer zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja dve godine „čeka" na usvajanje u Skupštini Srbije.

- Trebalo bi da postoje tačno utvrđene mere koje se sprovode u slučaju da se oglase alarmi sistema za najavu nuklearnog akcidenta. Međutim, još nije donet taj dokument, jer nema novog zakona o zaštiti od jonizujućeg zračenja.

Ovaj zakon treba da osnuje agenciju za zaštitu od ove vrste zračenja, a ona dalje propisuje mere pripravnosti. Ipak, ako bi se sada alarmi oglasili, direktno bi reagovala država. To znači da bi određene mere preduzimali Ministarstvo nauke i Ministarstvo za zaštitu životne sredine - objašnjava Bikit.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu juče su nam potvrdili da u uzorcima vazduha i kišnice nije pronađena radioaktivnost.

Satnica incidenta „Krško" - 4. maj

15.07 Zbog povećanog curenja vode za hlađenje u primarnom krugu u nuklearki, rad reaktora je zaustavljen
17.38 Evropska komisija u Briselu dobila je informaciju o kvaru. Odmah je saopštila da je hitno alarmirala sve države EU.
20.10 Reaktor je potpuno ohlađen. Nakon toga su otkrili grešku koja je izazvala curenje. Curenje radioaktivne vode u bazen primećeno je samo na jednom mestu, u prostoru gde se radnici ne zadržavaju, a nije došlo ni do kakvog oštećenja radioaktivnog goriva
21.30 Evropska komisija obavestila je da je prestala opasnost i da više nema potrebe da se sprovode mere zaštite
23.45 S obzirom na stabilnu situaciju u NE „Krško", Tehnički potporni centar prestao je s radom

Međutim, kako su nam objasnili u Institutu za nuklearne nauke u Vinči, prava opasnost mogla bi da bude u pijaćoj vodi.

- Nuklearna elektrana se nalazi na Savi, pa bi u Srbiji trebalo proveriti da li postoje zagađenja koja su možda došla Savom. Postoji sistem za ranu najavu, imaju i monitoring zračenja, koji kontroliše Institut za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović", ali taj institut skuplja podatke na mesečnom nivou i trebalo bi da bude češći.

Oni su u obavezi da pređu na dnevno merenje, u slučaju da postoji najava incidenta. A nalog za to bi trebalo da im da Ministarstvo za zaštitu životne sredine - kaže za Press Milojko Plećaš iz Instituta u Vinči.

Plećaš kaže da je nuklearka u Krškom u korektnom stanju, a u kontaktu sa kolegama iz Slovenije nije čuo da je bilo nekih posebnih problema ili propuštenih remonta.

Međutim, u Institutu „Dragomir Karajović" rekli su nam da ne znaju da ih je neko kontaktirao iz ministarstva.

Нема коментара: