brojač poseta

уторак, 24. јун 2008.

RUSI CANETA NAMAMILI NA ORDEN!

Subotić pošao u Moskvu da primi Orden dobročinstva od Ruske akademije nauka, ali je umesto lente dobio zatvorsku ćeliju, potvrdio za Press njegov advokat Radoslav Tadić

Pao na klasičnu patriotsku foru... Biznismen Stanko Subotić

Stanko Subotić Cane uhapšen je u Moskvi 28. aprila ove godine, kada je krenuo da primi odlikovanje Ruske akademije nauka i umetnosti za dobročinstvo, ekskluzivno otkriva Press.

Ministarstvo čeka Subotića

Državni sekretar Ministarstva pravde Snežana Malović kaže da „ne zna šta se dešava sa ekstradicijom Stanka Subotića" i da se još čeka odgovor ruskog tužilaštva na zahtev ministra Dušana Petrovića za ekstradiciju.

Ni portparol Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić nema vesti o tome kada će Subotić biti izručen Srbiji.

- Suđenje članovima „duvanske mafije" počelo je i bez Subotića, a ako i kada on bude izručen, sud će postupiti u skladu sa zakonom - kaže Kovačevićeva.

Konačno, u MUP-u Srbije kažu da krivična prijava policije sadrži jake dokaze da je Subotić bio organizator jedne grupe „duvanske mafije", da je optužen za dela za koje je zaprećena kazna do 12 godina robije i da svakako treba da bude izručen.

Poziv Subotiću da dođe u Moskvu uputio je Savet Federacije Rusije, koji predstavlja Gornji dom ruske Dume, ali umesto priznanja, Subotića je odmah na aerodromu „Šeremetjevo" sačekala policija i sprovela ga u zatvor! Ovu filmsku priču hapšenja Stanka Subotića potvrdio je za Press i šef njegovog advokatskog tima Radoslav Tadić.

Jedan od najbogatijih Srba, biznismen Stanko Subotić Cane, već 57 dana leži u ruskom zatvoru. Subotića su ruske vlasti uhapsile na osnovu Interpolove poternice koju je za njim raspisala Srbija, jer ga tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je jedan od vođa „duvanske mafije". Do sada se samo nagađalo kako je Subotić, koji važi za izuzetno opreznog čoveka, dozvolio sebi da bude uhapšen, pogotovu što je od početka godine dva puta bio poslovno u Moskvi: jednom u januaru, a drugi put u martu, a put mu je organizovao niko drugi do crnogorski premijer Milo Đukanović, sa kojim je Subotić blizak prijatelj i poslovni partner. Zato se spekulisalo da je Đukanović u stvari „prodao" Subotića Rusima, ali se ta informacija pokazala kao netačna.

Misteriozni Knez

Međutim, do hapšenja Subotića došlo je na prilično bizaran, gotovo neverovatan način. Prema našim saznanjima, Stanka Subotića kontaktirao je izvesni Rus koji se preziva Knez, koji ga je obavestio da su ruski pravoslavni i kulturni krugovi odlučili da mu dodele Orden dobročinstva ni manje ni više nego Ruske akademije nauka, jer je mnogo uradio na polju razvoja odnosa Srba i Rusa. Priča dalje kaže da Subotić, zbog svoje skromnosti, ovo „priznanje" nije prijavio nikome od svojih saradnika koji bi mogli da provere čitavu stvar, već je krenuo sam da primi orden. I umesto odlikovanja, uhapšen je čim je zakoračio na aerodrom „Šeremetjevo".

Saznanja Pressa potvrdio nam je i Subotićev advokat Radoslav Tadić.

- Tačno je da je Stanko Subotić nekoliko puta pre hapšenja bio u Moskvi, ali zaista ne znam s kim. I krajem aprila dobio je poziv Saveta Federacije da dođe u Moskvu i primi odlikovanje Ruske akademije nauka i umetnosti kao dobročinitelj. Ali, to se nije dogodilo. Ne znam kako je došlo do hapšenja, s obzirom na to da je otišao na poziv ruskih državnih organa. Znate, Rusija je velika zemlja, verovatno nema uvek baš dobre koordinacije i komunikacije između svih državnih organa, pa je došlo do tog kiksa na aerodromu - kaže za Press Tadić.

fakti

n Stanko Subotić uhapšen je 28. aprila ove godine u Moskvi

n Subotić je u Srbiji optužen za šverc cigareta preko preduzeća MIA i nezakonito sticanje 173,5 miliona dinara

n Policija je raspisala potragu za Subotićem, a zatim sud Interpolovu poternicu u junu prošle godine

n Tokom bekstva boravio je u Crnoj Gori, a zatim u Švajcarskoj, gde mu je i dostavljena optužnica

Iz Rusije u Švajcarsku

Prema informacijama Pressa, Stanko Subotić neće biti izručen Srbiji, koja je ruskim vlastima podnela svu potrebnu dokumentaciju za njegovu ekstradiciju. Subotić će samo biti vraćen u Švajcarsku, u kojoj ima prebivalište i neće se pojaviti pred našim sudom koji ga tereti za milionsku zaradu. Slična saznanja ima i advokat Tadić.

- Pravni tim očekuje da se stvari vrate u stanje pre hapšenja i svoje uverenje baziram na više teza. Pre godinu dana, Srbija je od Švajcarske zatražila njegovo izručenje, ali su odbieni jer to za šta tužilaštvo tereti Subotića u Švajcarskoj nije krivično delo. Prema ruskim zakonima, ono za šta ga tereti Srbija jeste krivično delo, ali se lakše kvalifikuje. I treće, ovo delo je zastarelo 2002. godine. Subotić ne može biti izručen Švajcarskoj, jer ova država to i ne traži, već može slobodno da se vrati u Švajcarsku, gde ima prebivalište. To i očekujemo - kaže Tadić.

On kaže da ruski zakoni ne predviđaju koliko može da traje ekstradicioni pritvor i dodaje da Subotiću „teško pada strog moskovski zatvor".

- Uslovi su loši. On boravi u prostoriji sa nekoliko ljudi, i to možete da zamislite iz kakvog miljea. Subotić je državljanin Srbije. On je imao hrvatsko državljanstvo do 2001. godine, ali ga se odrekao - zaključuje Tadić.

Нема коментара: