brojač poseta

петак, 20. јун 2008.

RAZMAŽENI AMERI

Predsednik SAD namerava da ukine zabranu istraživanja nafte i gasa u priobalju Amerike, staru 27 godina, jer je građanima mnogo da plaćaju 1,07 dolara za litar benzina

Američki predsednik Džordž Buš namerava da ukine 27-godišnju zabranu istraživanja nafte i gasa u priobalju i na eksploataciju nafte u parku prirode na Aljasci kako bi ublažio trenutnu krizu u SAD nastalu zbog visokih cena naftnih derivata. Prvi čovek Amerike je u sredu pozvao Kongres da ukine moratorijum, a podršku mu je pružio republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn.

Cena nafte, koja na berzama prelazi 130 dolara po barelu, unela je očaj među američke potrošače jer su cene svih proizvoda naglo skočile. Iako je prosečna cena goriva u SAD dva puta jeftinija nego u Evropi i iznosi 1,07 dolara za litar, Amerikancima je ona, ipak, veliki udar na budžet.

Obama protiv ukidanja moratorijuma

Demokratski predsednički kandidat Barak Obama protivi se ukidanju moratorijuma i tvrdi da eksploatacija nafte u američkom priobalju ne bi doprinela smanjenju rasta cene energenata.

Apsolutno nema nikakvih izgleda da bi dopuštanje potrage za naftom u do sada zaštićenim područjima dovelo do trenutnog smanjenja cene goriva. U najboljem slučaju, to bi moglo da se dogodi za pet godina - tvrdi Obama.

Predsednik SAD veruje da bi u američkim teritorijalnim vodama moglo da se pronađe oko 18 milijardi barela nafte, što bi bilo dovoljno za američke potrebe u narednih 10 godina.

- Sveobuhvatni moratorijum savezne vlade stoji na putu daljem traganju i eksploataciji energenata. Kongres mora da se suoči s teškom realnošću. Ukoliko su njegovi članovi voljni da prihvate današnju bolnu cenu naftnih derivata, koja će možda rasti i dalje, naša zemlja mora da proizvodi više nafte. S tim mora da se počne odmah - izjavio je Buš.

S njim je u potpunosti saglasan senator Mekejn, koji je svojevremeno bio pristalica moratorijuma.

- Da bismo bili pravedni prema Amerikancima i zbog osećaja obaveze prema našoj vladi, s ovim pitanjima moramo da se nosimo ovde i sada. Moramo da osiguramo gorivo po pristupačnoj ceni za rastuću američku proizvodnju - smatra Džon Mekejn.

Politički analitičari, međutim, tvrde da predsednik Buš svojim istupima u javnosti pokušava da otvori put svom stranačkom kolegi senatoru Mekejnu da u novembru pobedi na predsedničkim izborima. Naime, Amerikanci, nezadovoljni opštim stanjem u zemlji, najviše krive Bušovu republikansku administraciju. To, prema ocenama stručnjaka, znatno umanjuje šansu da Mekejn na predsedničkim izborima pobedi svog protivkandidata demokratu Baraka Obamu.

Bivši demokratski guverner Ajove Tom Vilsek optužio je Buša i Mekejna da pokušavaju da pridobiju glasače umesto da rade na dugoročnom rešenju energetskog pitanja u SAD.

- Potpuno je očigledno da snaga ove zemlje zavisi od toga koliko ćemo se udaljiti od nafte, a ne od toga da idemo ka dodatnoj nafti - prokomentarisao je Vilsek.

Нема коментара: