brojač poseta

понедељак, 30. јун 2008.

Ptičje gnezdo za 91.000 ljudi!

Među 37 novoizgrađenih objekata u Pekingu povodom Olimpijskih igara, centralno mesto zauzimaju novi stadion nazvan "Ptičje gnezdo" i nacionalni plivački centar poznatiji kao "Vodena kocka"

s

Kao domaćin predstojećih Olimpijskih igara Peking je doživeo preobražaj kakav u istoriji nije doživela nijedna svetska prestonica. Glavni grad Kine od pre nekoliko godina ne može se prepoznati, a sveobuhvatne promene kreću se od arhitekture do najsitnijih segmenata u životu grada. Među 37 novoizgrađenih objekata u Pekingu centralno mesto zauzimaju novi stadion nazvan "Ptičje gnezdo" i nacionalni plivački centar poznatiji kao "Vodena kocka".

Kina je zemlja kontrasta, čuđenja i divljenja. U blizini najmodernijeg dela grada, u kome caruje sofisticirana tehnologija, nalazi se pijaca na kojoj se pred očima zaprepašćenih turista skraćuju glave kokoškama i patkama! U jeku priprema za Olimpijske igre Peking je još jednom ostavio bez daha čitav svet, ali ovog puta arhitektonskim remek-delima koja niču usred grada.

Pola milijarde dolara

Nakon što je 2001. godine proglašena za novog domaćina najveće svetske smotre sportista, Kina je krenula u potragu za projektom centralnog stadiona koji će je na najbolji način predstaviti kao jednu od vodećih svetskih sila. Od 13 projekata na međunarodnom konkursu izabrano je futurističko arhitektonsko rešenje švajcarskih arhitekata Žaka Hercoga i Pjera de Meurona. Neobična konstrukcija velelepnog objekta pravi je praznik za oči, a oduševljeni Kinezi krstili su ga kao "Ptičje gnezdo". I zaista - stadion ima oblik ptičjeg gnezda, sastavljenog od iskrivljenih, upletenih čeličnih nosača. Izgradnja ovog stadiona, koji dominira olimpijskim kvartom u zapadnom delu Pekinga, trajala je četiri godine i u njega je uloženo 500 miliona dolara! Svoja vrata prvi put je za javnost otvorio u aprilu, a 91.000 sedišta spremno čeka ljubitelje sporta iz čitavog sveta. Iako je izvorna ideja potekla od naprednih umova zapadne Evrope, mnogi smatraju da su Švajcarci uspešno uklopili moderna rešenja sa lokalnom umetničkom tradicijom.

s

- Na neki poseban način stadion podseća na neka dela kineske umetnosti, poput činija sa nepravilnim šablonima ili na antičku grnčariju koju imamo prilike da gledamo u muzejima - rekao je arhitekta Majkl Kvok. - Ova građevina predstavlja veoma snažnu poruku koju Kina želi da pošalje svetu: da je moderna, jaka nacija, odlučna da uspe u organizovanju Olimpijade.

Kineski arhitekta Li Ksingang, koji je sarađivao sa švajcarskim kolegama na ovom projektu, kazao je da su praktična rešenja projekta igrala veoma veliku ulogu.

- Bili smo u mogućnosti da ponudimo gledaocima najbolji balans udaljenosti i jasnog pogleda. Ovaj stadion je najbolja forma za održavanje sportskih događaja - zaključio je član arhitektonskog tima.

Sedamdeset metara visok stadion možda je vrhunsko delo arhitektonske veštine, ali je istovremeno razrušio desetine hiljade domova i naterao lokalno stanovništvo da napusti svoja vekovna ognjišta. Mnoga od njih leže na lavirintu podzemnih prolaza i tunela koji potiču iz srednjeg veka. Nekoliko meseci od početka radovi su nakratko obustavljeni jer je projekat previše koštao. Odustalo se od pokretnog krova i 9.000 sedišta, i na taj način ostvarena je ušteda od 12.000 tona čelika i 400 miliona jena. Novi nacionalni stadion dugačak je 330, a širok 220 metara. Korisna površina grandiozne kuće sporta je 204.000 kvadratnih metara, a dodatnih 11.000 zauzimaju podzemne prostorije sa vodootpornim zidovima. Konačno, za izgradnju "Ptičjeg gnezda" utrošeno je ukupno 36 kilometara "iskrivljenog" čelika. Početkom godine u javnosti se javila zabrinutost u vezi sa uslovima rada, jer su najmanje desetorica radnika poginula na gradilištu. Ostala je i kritika da je Peking postao igralište stranih arhitekata, koji tamo sprovode u delo ideje koje im nikada ne bi "prošle" u njihovim državama. Dizajneri s pravom veruju, međutim, da je stadion osvojio srca Kineza, koji su mu i nadenuli sadašnji nadimak. Teško je sresti stanovnika kineske metropole koji nije ponosan na novi stadion. Kineski stručnjaci ipak smatraju da nove građevine neće ugroziti značaj drevnih zdanja i spomenika.

- Arhitektura po kojoj se pamti, i pamtiće se, Peking jesu istorijska mesta poput Zabranjenog grada i Kineskog zida. Oni su jedinstveni reprezenti kineske kulture - napominje jedan kineski arhitekta.

Kada se Olimpijske igre završe, kapacitet sedišta biće smanjen na 80.000, jer će privremena biti uklonjena. Stadion će nastaviti da bude domaćin sportskih i kulturnih događaja, ali i rok koncerata i legendarnih kineskih parada.

"Vodena kocka"

s

Sve je počelo 1887. godine, devet godina pre prvih modernih Olimpijskih igara u Atini, sa fizičarem Lordom Kelvinom. Koji je najekonomičniji način, pitao se Kelvin, da se prostor podeli na ćelije jednake veličine sa najmanjim površinskim slojem između njih? Predložio je rešenje po kome su ćelije nalik na mehuriće sapunice sa 14 strana. Vek i kusur kasnije sličan koncept iskoristile su dve australijske kompanije, "PTW" i "Arup", u izgradnji Nacionalnog plivačkog centra u Pekingu. Čudo modernog građevinarstva, takozvana "Vodena kocka", sadrži bazene ukupne površine od 14.000 kvadratnih metara i 17.000 mesta na tribinama. Plivački centar izgleda kao poluprovidni kvadar, sa plastičnim zidovima koji reaguju na svetlost i po potrebi postaju prozirni. Posebnu atrakciju u konstrukciji predstavljaju balončići koji simuliraju strukturu molekula vode. U membranskoj strukturi krova korišćen je specijalni materijal ETFE, vrsta plastike sa dugogodišnjom primenom u avionskoj industriji. Iako je već dve decenije u upotrebi širom Evrope, ovo je prvi put da se ETFE koristi u Kini. Iako izgleda manje robusno od konvencionalnih objekata, "Vodena kocka" se pokazala veoma izdržljivom. Testovi su pokazali da jačina ove membranske strukture može da ispuni zahteve stabilnosti i otpornosti u najtežim uslovima, a njeni graditelji kažu da je osposobljena da apsorbuje energiju od zemljotresa!

Ovaj objekat je opremljen i mnogim najnovijim haj-tek dostignućima. Zbog problema koje Peking ima u snabdevanju vodom, ispod objekta se nalaze bazeni u kojima će se skupljati kišnica. U zidovima "Kocke" smešten je specijalni sistem koji prelama sunčeve zrake, leti doprinosi hlađenju, a zimi zagrevanju prostorija. Solarna energija se uvek može koristiti za postizanje idealne temperature vode u bazenima.

Нема коментара: