brojač poseta

петак, 20. јун 2008.

PROPALA KROZ POD WC-A BIBLIOTEKE!!!

Bibliotekarka Ankica Dervenić (45) zadobila teže telesne povrede kada je propala kroz pod toaleta šamačke biblioteke i pala u prizemlje sa gotovo pet metara visine

POD NIJE IZDRŽAO... Rupa kroz koju je propala bibliotekarka

Bibliotekarka Ankica Dervenić (45) zadobila je teže telesne povrede kada je pre dva dana propala kroz pod toaleta biblioteke i pala u prizemlje zgrade sa gotovo pet metara visine. Nesrećna žena upala je u toalet Vatrogasnog doma, čije prostorije se nalaze ispod biblioteke.

Dervenićeva u dobojskoj bolnici

Posle ukazane hitne lekarske pomoći, Ankica Dervenić je hitno prebačena u dobojsku bolnicu „Sveti apostol Luka", gde je zadržana. Lekari su konstatovali teške kontuzije i udarce po celom telu. Dežurni hirurg Nenad Marković kaže da je sreća što Dervenićeva nije imala preloma, s obzirom na visinu sa koje je pala i količinu keramike i betonskih krhotina, koje su se na nju sručile prilikom pada.

Pacijentkinja trenutno ima vrtoglavice i loše se orijentiše, pa smo odlučili da je zadržimo još nekoliko dana. Moguće je da ima potres mozga, pa nećemo ništa da rizikujemo - kaže Marković.

Direktorka „Narodne biblioteke" Vera Jovanović kaže za Press RS da peh njene koleginice nikog od radnika nije iznenadio jer je privremeno sedište biblioteke u tako lošem stanju da je pravo čudo da se ne dese i veće tragedije. Jovanovićeva ističe da su se svi strahovito uplašili kada su čuli lomljavu i propadanje poda prilikom pada Ankice Dervenić.

- Propadanje bibliotekarke bila je kap u prepunoj čaši za nas zaposlene, jer već pet godina tavorimo u prostorijama, koje nemaju ni najminimalnije uslove za rad, dok opštinari baš i ne mare za kulturu. Već godinu dana šaljemo pismene molbe i zahteve načelniku opštine Šamac, Mirku Lukiću da se reši problem biblioteke, da se nađe odgovarajuće mesto za preseljenje. Ali, uzalud. Mesto na kojem se sada nalazimo opasno je i za radnike i za čitaoce koji nam dolaze, ali i za prolaznike koji prolaze pored ove zgrade koja pripada Vatrogasnom domu - kaže Jovanović.

Ogorčena na šamačke opštinare, ona se pita da li su oni uopšte svesni da u prostorije biblioteke dolaze osnovci i srednjoškolci.

- Njima je život ugrožen svaki put kad zakorače u zgradu koja se urušava! Pa, koji roditelj sada da pusti dete ovamo?! - kaže Jovanovićeva.

fakti

n Šamačka biblioteka iseljena je iz Spomen-doma „Mitar Trifunović Učo" u zgradu Vatrogadnog doma 2003. pošto je Spomen-dom iznajmljen privatniku

n Prva lokacija biblioteke u Šamcu zatvorena je pre više od 30 godina, jer je zgrada bila u lošem stanju, a izgrađen je Spomen dom namenjen kulturnim sadržajima

n Spomen dom je dat na koncesiju firmi „MBS" iz Modriče 1999. koja je u zamenu za 30 godina korišćenja zgrade trebalo da izgradi sportsku dvoranu, ali to se još nije dogodilo

Ona dodaje da je Ankica Dervenić supruga poginulog borca i majka dvoje dece o kojoj sada nema ko da brine jer je bibliotekarka zbog povreda upućena u bolnicu.

- Nažalost, izgleda da je moralo da se dogodi nešto ovako da bi se uvidelo da sprat Vatrogasnog doma nije odgovarajuće mesto za biblioteku koja ima više od 29.000 knjiga. Biblioteka je trebalo da ostane u Spomen domu „Mitar Trifunović Učo", ali taj prostor je iznajmljen privatniku i pre pet godina mi smo iseljeni i smešteni ovde dok se ne nađe neko drugo rešenje. Zgrada Vatrogasnog doma je u katastrofalnom stanju, jer nema grejanja, a sanitarni čvor je neispravan. Zidovi su još tokom rata ispucali od detonacija granata koje su padale u neposrednoj blizini - navodi Jovanovićeva.

Direktorka biblioteke kaže da je nesreća Ankice Dervenić sramota za čelnike opštine Šamac, koji su prilikom preseljenja biblioteka odlučili da je smeste na rizičnu lokaciju.

- Knjige su strahovito teške, a opštinari su odlučili da ih smeste bilo gde, ne vodeći računa o tome koliko bi to moglo da bude opasno. Ovo je njihova sramota jer su pokazali da ih kultura uopšte ne zanima - kaže Jovanovićeva.

Ona ističe da je povodom nemilog događaja ponovo zvala načelnika opštine Mirka Lukića i da joj je on obećao da će doći u biblioteku. Međutim, on se juče do podneva nije pojavio. Iako je Lukić za Press RS, baš u to vreme, rekao da je upravo pred bibliotekom, Jovanovićeva je i posle toga tvrdila da načelnik nije dolazio.

- Čuo sam za taj nemili događaj, ali radnici biblioteke mi se ranije nikada nisu obratili za pomoć. Bez obzira na sve, problem biblioteke će biti rešen čim se renovira kuća u kojoj je biblioteka bila smeštena pre pola veka, pre nego što je i izgrađen Spomen dom. Tačno je da je biblioteka privremeno smeštena u Vatrogasnom domu, ali samo dok se ne nađe pravo mesto - tvrdi Lukić.

1 коментар:

Анониман је рекао...

O bože zar ima takvi još wceja nemoguće u danjašnjici.