brojač poseta

недеља, 22. јун 2008.

Profesori izbegavaju istragu

Istraga o prepravljanju ocena u Šestoj beogradskoj gimnaziji tapka u mestu, jer se dvoje osumnjičenih, bivši direktor škole Vladimir Knežević i profesorka istorije Ljiljana Pavlović, nisu ponovo odazvali pozivu suda. Protiv Kneževića se vodi i predkrivični postupak zbog novčanih malverzacija, pa je sada u školi poreska inspekcija.

Njihovo saslušanje kod istražnog sudije Trećeg opštinskog suda u Beogradu bilo je zakazano za mart, pa kako ni tada nisu došli, pomereno je za jun. Poslednji put Knežević je obavestio sud da ima temperaturu, pa ne može da dođe, a Pavlović da ima obaveze u školi zbog kraja školske godine. Istražni sudija je zakazala njihovo salušanje za početak septembra i naredila da se Knežević privede u slučaju da se i treći put ne odazove na poziv suda.
Oni su osumnjičeni, jer su na nastavničkom veću odeljenja 1/4 juna 2006. kome su prisustvovali svi nastavnici tog razreda insistirali da se poprave dve od četiri jedinice jedne učenice, da ne bi pala godinu.
Knežević se tereti da je nastavnicima zapretio da će škola ostati bez finansijske podrške, jer je ta učenica ćerka jednog gradskog funkcionera i da se sa tog nivoa vrši pritisak. Nastavnici su i pored toga odbijali da isprave zaključene jedinice, i jedan od njih je naveo da bi to bila nepravda prema ostalim učenicima. Knežević je posle te primedbe insistirao da se preprave jedinice svih učenika 1/4. Pavlovićevoj se stavlja na teret da je u rubrici za zaključene ocene upisala dvojke za četiri učenice 1/4. Od svih odeljenja prve godine u Šestoj gimnaziji samo su u 1/4 prepravljne jedinice, a ceo slučaj su otkrili nastavnici koji su se pobunili zbog takve nejednakosti.
Osim toga tužilaštvo, nadležne inspekcijske službe i policija skupljaju dokaze da je Knežević, kao direktor škole, počinio finansijske malverzacije. Kako ,,Blic nedelje“ saznaje od izvora bliskih istrazi Knežević se sumnjiči, da je uzimao novac od iznajmljivanja zatvorenog terena za mali fudbal, košarku i rukomet, tzv. ,,balon“. Prema zvaničnim dokumentima škola je izdavala ,,balon“ za 600 evra mesečno, a procenjuje se da je stvarna cena za iznajmljivanje oko 10.000 evra. Ispituju se i ugovori o iznajmljivanju ,,fitnes sale“, jer se sumnja i da su oni nerealni.
U školi je već dva meseca poreska inspekcija, koja ispituje da li su sve poreske dažbine uredno plaćane. Kada ona završi svoj deo posla, kako saznajemo, planirano je da u školu uđe budžetska inspekcija, koja bi ispitivala da li su sva sredstva koja je škola dobila namenski trošena.
Istraga za finansijske malverzacije bi mogla da bude proširena i na još neke zaposlene u školi. Inače, Knežević je prošle godine, od kada je pokrenut slučaj, prestao da bude direktor. Saznajemo da sada radi za turističku agenciju, koja je vodila učenike Šeste gimnazije na ekskurziju, dok je on bio direktor.

Škola finansirala privatnika
Izvor ,,Blica“ navodi da prema prikazanim računima za iznajmljivanje ,,balona“ ispada da je škola finansirala privatnika kome je iznajmljivala zatvoren teren.
- To da je direktor Knežević uzimao samo 600 evra od balona je glupost. Pa samo troškovi za vodu i struju, jer je u balonu bilo tuševa sa toplom vodom, bili su 1.000 evra mesečno. Te račune je plaćala škola, pa ispada da je pomagala privatniku. Ugovor sa privatnikom je sklopljen još 2002, ubrzo pošto je Knežević postao direktor. Sala je iznajmljivana privatniku u poslepodnevnim časovima, do kasno u noć, i vikendom. To je ogroman novac za tih pet godina - kaže izvor blizak istrazi.

Нема коментара: