brojač poseta

петак, 13. јун 2008.

POTPIS BANDE "PINK PANTER"

Pljačka zlatare „Izrael dajmond centar" u Beogradu po načinu izvođenja podseća na rad bande „Pink Panter", koja je osumnjičena za više od 100 pljački draguljarnica po Evropi i Aziji

Spektakularna pljačka banke „Izrael dajmond centar" u Kolarčevoj ulici po načinu izvođenja podseća na rad međunarodne bande „Pink Panter". Ova kriminalna grupa, u kojoj se nalazio veliki broj srpskih državljana, osumnjičena je za više od 100 pljački draguljarnica i zlatara u Evropi i Aziji! Ova banda postala je svetski poznata posle pljačke zlatare u Tokiju u martu 2004. godine, kada je četvoro pljačkaša, od koji su troje Srbi, odnelo nakit vredan 25 miliona evra!

Nicović: Pljačku naručio kolekcionar!

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, kaže za Press da je pljačka „Izrael dajmond centra" koja se dogodila preksinoć u centru Beograda nesumnjivo naručena po nalogu nekog velikog kolekcionara koji živi u inostranstvu.

- Logično je da je ovu pljačku izvršila grupa koju verovatno čine naši državljani i stranci. Ovakva razbojništva pripremaju se i po dva meseca, a pre nego što se krene u akciju mora se imati dobra logistička podrška. Taj deo posla odradili su ljudi iz Beograda - navodi Nicović, dodajući da je neko iz „Izrael dajmond centra" sigurno tipovao pljačku!

Nicović tvrdi da razbojnici namerno nisu dirali veliki sef, jer nisu želeli da gube vreme.

- Sigurno je da su znali za postojanje drugog sefa, ali ih on nije zanimao. To takođe govori o tome da su ovi razbojnici imali odlične informacije i da su obučeni za ovakve akcije - kaže Nicović.

Ukradeni nakit, prema njegovim rečima, skoro sigurno se još uvek nalazi u Beogradu, i biće do momenta koji je najbezbedniji za njegov transport.

- Pošto je tek ukraden, on je još takozvana vruća roba i njegova cena je sada najniža, zbog velikog rizika i jakih potraga za njim. Takav nakit može da ostane u jednom gradu i po dve godine. Grupa koju ne čine samo oni koji su direktni izvršioci razbojništva odlično je organizovana i nema šanse da će im pasti na pamet da rizikuju preranim transportom iz Srbije do bogatog kolekcionara u inostranstvu - objašnjava Nicović, ne isključujući mogućnost da deo ove bande čine pripadnici međunarodne bande „Pink Panter", koja je poznata po pljačkama svetskih zlatara.(NA. S.)

Zajedničkim radom naše i policija nekih stranih zemalja utvrđeno je da bandu „Pink Panter" čini nekoliko grupa koje nisu međusobno povezane.

- Članovi „Pink Pantera" su uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije, a najviše ima Srba. Ima i članova iz nekih zapadnoevropskih zemalja. Do sada je identifikovano više od 50 pripadnika ove bande i neki od njih su zbog razbojništava uhapšeni i osuđeni na višegodišnje robije - kaže za Press izvor iz policije.

Najspektakularnija pljačka „Pink Pantera" je prepad na zlataru u centru Tokija u martu 2004. godine, kada su Aleksandar Radulović iz Beograda, Đorđije Rašović iz Arilja, Snežana Panajotović iz Niša i Britanka Doroti Fasoli Mej ukrali nakit vredan fantastičnih 25 miliona evra. Banda je uhapšena u junu 2005. godine, a troje naših državljana osuđeno je u Specijalnom sudu na 16 godina i osam meseci zatvora.

Mozak ove pljačke, Aleksandar Radulović, osuđen je na sedam godina zatvora i pored toga što je priznao delo, a na sudu se branio tvrdnjom da je prepad izvršen u saradnji sa vlasnikom radnje koji je želeo da izvrši prevaru osiguranja.

Druga, isto tako spektakularna pljačka „Pink Pantera" izvršena je u aprilu 2007. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Milan Lepoja, Mladen Lazarević iz Niša, Duško Poznan iz Bihaća i Dragan Đorđević iz Beograda opljačkali su u Dubaiju draguljarnicu „Graf" i iz nje odneli dva džaka nakita, vrednosti 11 miliona evra.

- Pljačkaši su došli pred Tržni centar „Vafi", gde se draguljarnica nalazi, u dva „audija". Jednim vozilom su uleteli kroz izlog draguljarnice, a onda je banda ušla i za manje od dva minuta ispraznila police sa nakitom. Grupa je „pala" posle saznanja da je Bojana Mitić platila rentiranje dva „audija" koji su korišćeni u pljački.

Milan Lepoja, mozak operacije, uhapšen je pre tri nedelje u Parizu, pre njega već su uhapšeni Lazarević i Đorđević, a Duško Poznan je još uvek u bekstvu. Ova grupa sumnjiči se i da je u februaru 2006. godine opljačkala draguljarnicu u Vaduzu, u Lihtenštajnu - priča Pressov sagovornik iz policije.

Prema podacima kojima raspolaže Interpol, organizator članova iz desetak zemalja i mozak bande „Pink Panter" je Petar Radonjić iz Nikšića. Radonjić je nedavno uhapšen na Aerodromu „Nikola Tesla" u Beogradu, kada se sa falsifikovanim pasošem na ime Dragan Radovanović čekirao na letu za Bejrut.

Hapšenje je izvedeno po poternici japanske policije zbog pljački 13 juvelirnica u Osaki, teških 750.000 evra. Zbog dela teških krađa Petar Radonjić je u beogradskom Specijalnom sudu osuđen na četiri godine zatvora.

Нема коментара: