brojač poseta

среда, 18. јун 2008.

Policija uvodi rigorozne kontrole na drumovima

Policija uvodi rigorozne kontrole na drumovima

Zbog serije saobraćajnih nesreća sa tragičnim ishodom u saobraćajnoj policiji upaljen je alarm za uzbunu. Kontrola na srpskim drumovima će se pojačati i naročito zbog početka sezone odmora, kada se očekuje velika gužva prema turističkim destinacijama, a policija će u kontroli vozača koristiti i nova vozila bez obeležja sa radarima i digitalnim kamerama.

Za manje od 24 sata na beogradskim ulicama poginulo je troje ljudi. U motor Dejana Maleševića (32) iz Beograda, na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Ulice trešnjin cvet, udario je „jugo“, za čijim volanom je bio Vladimir M. (35) iz Beograda. U Bulevaru despota Stefana Nenad Marković iz Krnjače svojom „hondom“ zakucao se u „opel“. Pao je, glavom udario u beton, a kako nije imao kacigu, zadobio je teške povrede i preminuo. Treća je žrtva tragičnog dana je devetnaestogodišnji Slobodan Kuga, suvozač u „opelu“ koji se zakucao u banderu u Ustaničkoj ulici.

U Srbiji gotovo svakog dana gine po jedan vozač ili motociklista. Vesti o saobraćajnim nesrećama danima pune stupce novina i u crno zavijaju desetine građana Srbije. Brza vožnja, alkohol, nepropisno preticanje, najčešći su uzroci tragedija, a nadležni se slažu u oceni da „put na groblja“ vodi preko ukupno niske saobraćajne kulture, loše zakonske preventive i puteva koji su daleko od evropskog standarda.
Od početka godine na srpskim drumovima dogodilo se 25.757 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 325 osoba, dok je 8.037 ljudi povređeno. Stanje na beogradskim ulicama takođe je alarmantno jer se u prvih pet meseci 2008. dogodilo 9.924 nesreća u kojima je život izgubila 61 osoba, dok je 1.739 povređeno. U prošloj godini registrovano je 1,5 miliona saobraćajnih prekršaja. Iako je broj poginulih na srpskim putevima manji za 14 odsto, a povređenih za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci o broju nastradalih su zastrašujući. Stojadin Jovanović, načelnik saobraćajne policije MUP Srbije, kaže za „Blic“ da su glavni uzroci nesreća su prevelika brzina, alkohol, nepropisno preticanje i umor vozača.

Нема коментара: