brojač poseta

субота, 21. јун 2008.

Policija u Mostaru sprema se za eventualne sukobe navijača

Pred večerašnju fudbalsku utakmicu evropskog prvenstva izmedju Hrvatske i Turske, koja se igra u Beču, situacija u Mostaru je mirna, a policija upozorava da će se energično suprotstaviti svakom pokušaju sukoba navijača

Iz policije je stiglo obaveštenje da će danas, od 16 do 24 sata, glavna gradska saobraćajnica Bulevar, gde je ranije u sličnim situacijama i dolazilo do najžešćih sukoba suprotstavljenih navijačkih grupa, biti zatvorena.

Do izmene režima saobraćaja doći će i na još nekim drugim lokacijama u gradu.

Vršilac dužnosti komesara MUP-a Hercegovaccko-neretvanskog kantona Himzo Djonko potvrdio je da će se jake policijske snage u Mostaru, Stocu i Prozoru suprotstaviti svakom pokušaju izazivanja nereda za vreme i posle četvrtfinalne utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu izmedju Turske i Hrvatske.

Taj meč, iako se igra u Austriji, u Mostaru je označen kao utakmica "visokog rizika" zbog bojazni da bi eventualni sukobi navijača mogli da prerastu u medjunacionalne nerede.

Za održavanje reda i mira angažovano je više od 700 policajaca, a iz drugih kantona u pomoć stiže još šezdesetak policajaca, uglavnom "specijalaca".

Trenutno, u gradu je situacija mirna, ali ulicama patroliraju policajci.

Posebna policijska pažnja posvećena je Mostaru, zbog straha da bi navijački sukobi huligana lako i brzo mogli prerasti u medjunacionalni sukob Bošnjaka i Hrvata.

Djonko je potvrdio da će policija biti "rigorozna prema svim huliganima" u njihovom pokušaju da destabilizuju stanje i izazovu nereda iz bilo kakvih motiva.

Pozivom na suzdržavanje od bilo kakvih incidenata pridružila se i Federalna uprava policije, koja je preduzela pojačane mere kontrole na prostoru nekoliko opština u Federaciji BiH.

Oglasili su se i navijači Veleža - "Crvena armija (Red Army), saopštavajući da oni navijaju "uvek i samo za Bosnu i Hercegovinu i Velež".

Apel na dostojanstveno ponašanje i suzdržavanje od bilo kakvih incidenata uputio je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Saopštenjem za javnost oglasio se i Gradski odbor Socijaldemokratske partije, pozivom da se "celoj bosanskohercegovačkoj i medjunarodnoj javnosti pokaže da Mostar više grad slučaj i da se u svim dosadašnjim neredima radilo o istoj grupi izgrednika, koji, iz nekih nepoznatih razloga, ostaju stalno nekažnjeni".

Нема коментара: