brojač poseta

четвртак, 05. јун 2008.

POHAPŠENI PIRATI

Policija uhapsila grupu koja je preko bežičnog interneta pod nazivom “Ekskalibur” rasturala piratske filmove, muziku, knjige, softver...

Policija u Kraljevu je, prvi put na teritoriji Srbije, uhapsila više osoba koje su nelegalno, putem bežičnog interneta pod nazivom “Ekskalibur”, rasturale piratske filmove, muziku, knjige, softver i druga autorska dela.

U saopštenju MUP Srbije navodi se da je ova grupa internetom distribuirala pirateriju u obimu koji daleko prevazilazi fizičku pirateriju.

Uhapšeni su i organizatori Željko Jovanović (35) i Slobodan Milenković (36), zbog sumnje da su počinili krivično delo neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela ili predmeta srodnog prava.

Osumnjičeni su, od 2005. godine do danas, putem bežične internet mreže pod nazivom “Ekskalibur”, koju na području Kraljeva i Mataruške Banje održava osumnjičeni Jovanović, sa FTP servera koji se nalaze u njegovoj kući u Ribnici kod Kraljeva neovlašćeno distribuirali više hiljada različitih autorskih dela.

Oni su, uz novčanu nadoknadu, omogućili korisnicima pristup tim serverima radi preuzimanja neovlašćeno pribavljenih autorskih dela, među kojima su bili i najnoviji računarski programi, kao i najnoviji filmski i muzički hitovi i računarske igrice. Policija nastavlja rad na utvrđivanju svih činjenica i identifikaciji osoba povezanih sa ovim slučajem.

Zakon o organizaciji nadležnosti državnih organa protiv visokotehnološkog kriminala u Srbiji donet je sredinom 2005. godine. U njemu je precizirano da je visokotehnološki kriminal delo kod kojeg je objekat ili sredstvo izvršenja računar, računarska mreža, računarski podaci, kao i njihovi proizvodi u materijalnom ili elektronskom obliku.

Republičko tužilaštvo je na osnovu tog zakona prošle godine imenovalo Lidiju Komlen-Nikolić za posebnog tužioca odeljenja za visokotehnološki kriminal, s mandatom od četiri godine. Ovo tužilaštvo je dosad imalo 86 predmeta sajber kriminala, kojim su bili obuhvaćene 103 osobe, a podneto je 11 optužnica.

Prema podacima Republičkog tužilaštva, lane je počinjeno 85 krivičnih dela protiv intelektualne svojine, sedam protiv bezbednosti računarskih podataka i 10 protiv imovine.

Нема коментара: