brojač poseta

петак, 20. јун 2008.

POGINULA ČETIRI VOJNIKA EUFOR-A

Četiri oficira EUFOR-a poginula su juče oko podneva kada se helikopter međunarodnih snaga iz nepoznatih razloga srušio u širem pojasu Vlašića, na području između Kotor Varoši i Travnika

Ovu vest potvrdio je i komandant EUFOR-a general-major Ignasio Martin Viljalain, otkrivši da su u helikopteru bili dva španska pilota i dva nemačka oficira, ističući da su sva četvorica bili pripadnici EUFOR-a.

- Nažalost, u nesreći nema preživelih. Naše misli su sa porodicama, prijateljima, kolegama i narodima stradalih - navodi se u saopštenju EUFOR-a, i dodaje da je u toku istraga o uzroku nesreće.

Dve snažne detonacije

Najbliže naselje mestu nesreće je selo Srpske Šeparice, koje je udaljeno oko pet kilometara od mesta pada helikoptera.

Meštanin Vasilj Knežević kaže za Press RS da je najpre čuo dve izuzetno snažne detonacije, a potom i video dim sa mesta tragedije.

- Najpre sam mislio da prave put i da miniraju teren. Ali, video sam crni dim, a uskoro su se sa svih strana pojavili helikopteri, pa sam znao da nešto nije u redu. Nažalost, nisam uspeo da vidim šta se dešava, jer je to područje pokriveno gustom šumom - rekao je Knežević.

Španski vojni helikopter tipa „BO-105" poleteo je iz baze Butmir kod Sarajeva u 11.30 časova i bio je na rutinskom letu, a srušio se oko 12 časova u rejonu Jasenovog brda na Vlašiću. To područje je u kotorvaroškoj opštini, ali je od Kotor Varoši udaljeno oko 50 kilometara.

U EUFOR-u navode da je oko 12 časova stigao poziv u pomoć, a pilot druge letelice međunarodnih snaga, koja se zatekla u blizini mesta nesreće, potvrdio je da je na lokaciji Jasenovog brda video dim.

- Nesreća se dogodila na brdovitom i potpuno nepristupačnom terenu, obraslom gustom šumom. Odmah je helikopterima na lice mesta upućena spasilačka ekipa, ali preživelih, nažalost, nema. Pored vojnika EUFOR-a, na Jasenovo brdo juče su upućeni pripadnici Ministarstva odbrane BiH i Centra javne bezbednosti Banjaluka, koji ne učestvuju u uviđaju. Oni su došli da pomognu pripadnicima EUFOR-a ako to bude potrebno - saznajemo u MUP-u RS.

Prema podacima policije, uviđaj dodatno otežava teren, koji je pod minama posejanim za vreme rata.

- Čim smo dobili dojavu o ovoj nesreći, na lice mesta upućene su uviđajne ekipe CJB Banjaluka, s jedne, i CJB Doboj, s druge strane Vlašića, a uz njih su krenule i ekipe Hitne pomoći. Pošto je teren miniran, upućeni su demineri, kao i pripadnici Civilne zaštite koji će pokušati da razminiraju deo terena kako bi bez rizika moglo da se priđe mestu nesreće - rekao je Pressu RS načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Gojko Vasić. On navodi da mu nije poznato gde je helikopter leteo, jer EUFOR nema obavezu da o tome obaveštava MUP RS, kao ni bilo koju drugu civilnu službu u BiH.

Нема коментара: