brojač poseta

среда, 18. јун 2008.

PAPRENE CENE U ROMINGU


Cene odlaznih poziva u romingu, u zavisnosti od mobilnih operatora i zemlje u kojoj se koristi ova usluga, kreću se i do 600 dinara po minutu

Građani Srbije koji letuju u inostranstvu trebalo bi da budu oprezni prilikom korišćenja mobilnih telefona! Cene odlaznih poziva u romingu, u zavisnosti od mobilnih operatera i zemlje u kojoj se koristi ova usluga, kreću se od 30 pa do neverovatnih 600 dinara po minutu. Olakšavajuća okolnost za sve turiste iz Srbije pripejd korisnike „Mobilne telefonije Srbije" i „Telenora" jeste da su ovi operateri za njih pripremili i specijalne kodove, čijim su aktiviranjem pozivi jeftiniji.

Dodatne pogodnosti

„Mobilna telefonija Srbije" svojim korisnicima je za letnji period obezbedila dodatne pogodnosti za korišćenje rominga, uvođenjem značajnog popusta za odlazne i dolazne pozive u većem broju zemalja. U sezoni godišnjih odmora i putovanja u inostranstvo turisti će moći da vode opuštene razgovore zahvaljujući specijalnom popustu za roming saobraćaj u zemljama i mrežama mobilnih operatora svrstanih u promotivnu grupu „Maj frend".

Tako MTS-ovi pripejd korisnici u romingu mogu da pozivaju kao da su u matičnoj mreži, ukucavanjem kratkog koda pre izbora željenog broja.

- Korisnik pre pozivanja treba da ukuca kod *102* + pozivni broj zemlje, mobilnog operatora bez nule, pretplatničkog broja i na kraju tarabu (primer: *102*99381641234567#). Korisnik se potom obaveštava da je njegov zahtev prihvaćen i nakon toga treba da odgovori na povratni poziv koji je inicirao - objasnili su nam u MTS-u.

I pripejd korisnicima „Telenora" omogućen je takozvani USSB kod. Pomoću ove opcije, koja se aktivira pozivom *123*, zatim se ukuca prefiks za međunarodni poziv +381, potom broj koji se poziva i na kraju taraba, znatno se umanjuje cena poziva. Tako, primera radi, pripejd korisnici „Telenora" običnim pozivom iz Egipta minut razgovora plaćaju 319,90 dinara, dok korišćenjem specijalnog koda minut razgovora košta 99,90 dinara. U MTS-u nam je objašnjeno da njihovi korisnici roming uslugu mogu koristiti u 122 zemlje.

- U romingu se razgovori obavljaju u okviru mreža drugih mobilnih operatera s kojima postoji komercijalni roming, zavisno od toga u kojoj se zemlji korisnik nalazi. Usluge rominga MTS obavlja na svim kontinentima, u 122 zemlje, sa 270 mobilnih operatora. Kad je u romingu, korisnik može da inicira i prima pozive, šalje i prima SMS poruke, kao i da koristi usluge MMS-a i GPRS-a u mrežama mobilnih operatora koji nude takvu mogućnost - kažu u MTS-u.

Korisnici ovog mobilnog operatera putem mreža u BiH i Crnoj Gori mogu da razgovaraju bez troškova rominga, tako da se dolazni pozivi u mrežama „M:tela" ne naplaćuju. Odlazni pozivi iz tih mreža tarifiraju se po ceni od samo osam dinara po minutu za pripejd, odnosno sedam dinara po minutu za postpejd korisnike.

Нема коментара: