brojač poseta

субота, 21. јун 2008.

OROBILI NAS LAŽNI POLICAJCI

Razbojnici prerušeni u saobraćajce presreli na niškom autoputu Hasana i Ejupa Čakmaka i uz pretnju pištoljem oteli džip vredan 16.000 evra

Nisu očekivali razbojnike u Srbiji... Ejup i Hasan Čakmak identifikovali napadače

Dvojica razbojnika, od kojih jedan u policijskoj uniformi, uz pretnju pištoljem oteli su austrijskom državljaninu turskog porekla Hasanu Čakmaku (60) džip „hjundai santa fe". Oni su u petak, dva sata posle ponoći, na autoputu Niš-Dimitrovgrad kod Malčanske petlje zaustavili automobil u kojem je Hasan bio sa sinom Ejupom (27). Rekli su im da je reč o saobraćajnoj kontroli i oduzeli im vozilo. Niška policija je samo nekoliko časova posle razbojništva privela više osumnjičenih lica, a opljačkani Turci tvrde da su uspeli da među njima identifikuju svoje napadače.

Hasan Čakmak i njegov sin Ejup u niškom motelu „Nais" čekaju da im austrijska ambasada uradi putnu dokumentaciju kako bi se vratili kući, jer su im u ukradenom džipu bili pasoši. Kako kažu, godinama putuju iz Austrije u Tursku i na putu kroz Srbiju nikada nisu imali problema. Njih dvojica su zbog posla krenuli u Istanbul iz Austrije gde imaju građevinsku firmu, ne očekujući da će se njihovo putovanje završiti u Nišu.

- Na autoputu u blizini Niša zaustavio nas je čovek u policijskoj uniformi mašući znakom na kojem je pisalo „stop policija". Kada smo stali, prišao nam je pokazujući nam neki papir i na engleskom zatražio saobraćajnu dokumentaciju. Nama je bio sumnjiv, pa je otac odbio da mu pokaže papire i dodao gas. Međutim, ubrzo smo iza nas ugledali „golf" u kojem je osim čoveka u policijskoj uniformi bio još jedan muškarac u civilu. Jurili su nas skoro desetak kilometara, a kada su nas stigli, uperili su pištolj u nas kroz prozor vozila. Stali smo, a čovek koji se predstavio kao policajac naredio nam je da izađemo iz vozila. Kada smo to učinili, pucao je jednom u vazduh, a drugi put u pravcu moga oca, koji se sagnuo tako da mu se ništa nije desilo. Razbojnici su ušli u džip i izgubili se - opisuje pljačku Ejup Čakmak.

Opljačkani Turci su pozvali policiju koja je stigla za petnaestak minuta.

- Veoma smo zahvalni niškoj policiji koja je zaista učinila sve da bi nam pomogla. Odveli su nas u policijsku stanicu i uzeli podatke o pljačkašima. Ja sam ih opisao jer sam ih baš dobro video, a uspeli smo da zapišemo i registarski broj vozila koje su koristili. Već u petak nas je policija pozvala da bismo prepoznali napadače među osobama koju su priveli i ja sam uspeo da ih identifikujem - kaže Ejup.

Džip „hjundai santa fe" košta 16.000 evra, ali Hasan i Ejup kažu da je osiguran, te da neće trpeti štetu i ako im ne bude vraćen. Međutim, u vozilu je bilo i 3.000 evra, poslovna dokumentacija kao i njihovi pasoši.

Bugarski recept

Presretanje putnika na drumovima od strane lažnih policajaca godinama je bila praksa bugarskih razbojnika, zbog čega su putnici iz Srbije izbegavali da u ovu zemlju putuju svojim vozilima. Na području Srbije nije bilo pljačke stranih državljana sve do prošle godine. Međutim, prošlog leta u okolini Pirota bilo je više slučajeva posipanja oštrih predmeta na autoputu, a zatim nuđenja usluga lepljenja guma strancima, baš od strane onih koji su i postavili eksere.

- Kontaktirali smo austrijsku ambasadu iz koje smo dobili informaciju da ćemo nove putne isprave dobiti u ponedeljak. Bez dokumentacije ne možemo da završimo posao u Turskoj, pa smo odlučili da se vratimo u Austriju. Do ponedeljka ćemo ostati ovde. Ovo je zaista frustrirajuće iskustvo jer nam je i odeća ostala u džipu, pa ne možemo ni da se presvučemo - žali se Ejup.

Bez obzira na ono što ih je snašlo, Ejup i Hasan najavljuju da će već sledeći put ponovo putovati kroz Srbiju.

- Svi naši sunarodnici godinama prolaze kroz Srbiju i nikada nisu imali lošeg iskustva na putu. Ovo je verovatno usamljeni incident, koji nas neće odvratiti od uobičajene rute. Trideset godina putujemo do Turske kroz Srbiju i nikada nam se ništa nije desilo, pa čak ni za vreme rata. Zaista nismo očekivali da će nas na putu presresti razbojnici - kažu opljačkani Turci.

Нема коментара: