brojač poseta

петак, 06. јун 2008.

ORIĆ OPLJAČKAO 500.000 DEM

Alija Izetbegović 1995. godine spasao Nasera Orića hapšenja zbog pljačke pola miliona maraka, veće količine zlata i dragocenosti, nafte i humanitarne pomoći

Nekadašnji komandant Srebrenice Naser Orić, jedan od najvećih ratnih zločinaca u BiH, bio je i okoreli kriminalac i pljačkaš koji se u ratu obogatio preko svake mere!

Pre nego što je optužen, a potom i osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima, za dlaku je izbegao hapšenje zbog brojnih kriminalnih aktivnosti. Hapšenje mu je, kako saznaje Press RS, spremala komanda bošnjačke Armije BiH, a Orića je robije spasao tadašnji bošnjački lider Alija Izetbegović.

Mustafić: Orić se bogatio, sirotinja gladovala!

Ibran Mustafić, autor knjige „Planirani haos", u kojoj navodi brojne primere stravičnih zločina koje su Naser Orić i sledbenici počinili nad civilnim stanovništvom u Srebrenici, za Press RS navodi još jedan karakterističan primer koji ga je, kako kaže, uverio u razmere kriminala u koje se Orić upleo.

Kada me je VRS zarobila posle pada Srebrenice, saznao sam da su srpski vojnici pronašli magacin pun hrane. To su bili magacini na kojima je Orić zgrtao pare! Dok je sirotinja u Srebrenici gladovala, Orić i njegovi kompanjoni su se bavili biznisom - kaže Mustafić.

Press RS je došao u posed dokumenata koji pokazuju da je Uprava vojne bezbednosti bošnjačke Armije BiH još u septembru 1995. godine sprovela temeljnu istragu o kriminalnim radnjama u Srebrenici i utvrdila da je „legendarni komandant" debelo zabrazdio u kriminalu. Zbog toga su bošnjački bezbednjaci krajem 1995. godine sugerisali da se Orić i njegova grupa „hitno uhapse".

U izveštaju tadašnjem komandantu Armije BiH Rasimu Deliću, načelnik bezbednosti general Jusuf Jašarević navodi da je „Oriću u prvoj polovini 1995. iz Švajcarske pristiglo pola miliona nemačkih maraka kao pomoć stanovništvu Srebrenice", ali da se tim parama izgubio svaki trag.

- Takođe, Orić je iz prvog kontingenta humanitarne pomoći za Srebrenicu izdvojio tri tone brašna koje je kasnije prodavao uz pomoć izvesnih Esnafa i Muje Mandžića iz Dugog Polja. Orić je preko Kadire Hafizović, Hasibe sa Budaka i jednog Roma sa nadimkom Dvica, na lokalitetu Žuti most kupovao robu od Srba iz Bratunca, koju je kasnije preprodavao u Srebrenici - navodi se u izveštaju Jašarevića.

fakti

n Presudom Haškog tribunala u leto 2006. Naser Orić je prvostepeno osuđen na dve godine zatvora

n Pred Apelacionim većem Haškog tribunala u toku je žalbeni postupak u slučaju Orić

n Za vreme proteklog rata u BiH na području Podrinja i Birča ubijena su 3.262 Srbina

n Bezbednjaci bošnjačke Armije BiH 1995. godine utvrdili da je Orić odgovoran za više kriminalnih radnji u Srebrenici

On navodi i primere Orićeve kupovine 10.000 žileta koje je platio 3.000 nemačkih maraka, a koje je Srebreničanima posle prodao za 10.000 DM, zatim obijanje sefa preduzeća „11. mart" iz kojeg su Orić i tadašnji načelnik opštine Fahrudin Salihović ukrali „znatnu količinu" zlata i srebra. U izveštaju se pominje i nestanak 100.000 DM pomoći koja je u septembru 1993. iz Sarajeva stigla u Srebrenicu, kao i Orićeva pljačka 2.000 litara nafte u septembru 1994, pri čemu je 600 litara dao Zulfi Tursunoviću, dok je ostatak ostavio u svojoj kući u Potočarima.

- Prema svedočenju Huse Salihovića i Fahrudina Alića, Orić je silovao izvesnu devojku Beharu, ćerku Rifata iz Boljevice, a takođe je sa Ibrahimom Mandžićem, Behaijom i Amirom Salihovićem planirao ubistvo Ibrana Mustafića. Nedugo nakon toga Mustafić je ranjen na putu za Potočare, a tada je ubijen bivši predsednik SDA i načelnik policije u Srebrenici Hamdo Salihović - beleži Jašarević, i dodaje da je prema svedočenju izvesnog Safeta Omerovića, zvanog Miš, Orić u svom stanu u Tuzli 1995. godine imao oko tri kile zlata i 500.000 maraka, dok se u stanu njegovog bliskog saradnika Velida Šabića nalazilo oko 200.000 DM.

Press RS je juče uspeo da kontaktira Nasera Orića, ali je on odbio da komentariše navode iz pomenutog izveštaja.

- Nemam vremena, na važnom sam sastanku. Čućemo se drugi put - rekao je Orić.

Нема коментара: