brojač poseta

недеља, 22. јун 2008.

Novinar ubijao žene i pisao o svom zločinu

Dopisnik makedonskog „Jutarnjeg lista“ Vlado Tanevski (56) iz Kičeva priveden je juče nakon što je policija prikupila dokaze da je povezan sa ubistvima Živane Temelkovske (65) i Mitre Simjanovske (65). Pronađeni su dokazi koji upućuju da je okrutni ubica usmrtio i Ljubicu Ličovskou (56) i Goricu Pavlesku (79).

Sve žene su iz istog dela Kičeva i uglavnom su živele same, a radile su kao čistačice.
Njihov profil je sličan profilu majke osumnjičenog koja je radila kao čistačica i bila sličnog godišta kao žrtve. Policija navodi da je Tanevski bio u lošim odnosima sa majkom.
Ubijene žene su zlostavljane, neke silovane, i svirepo ubijene. Kako je saopštila policija, žrtve su zadavljene, a imale su povrede i na telu. Pronađene su u okolini Kičeva gole, vezane telefonskim kablom i umotane u najlon kese.
Osumnjičeni Tanevski je kao novinar, nakon ubistava žena, razgovarao sa porodicama žrtava i sa službenim licima zaduženim za istragu, a svoje tekstove je slao listu.
Policiju je, međutim, na to da je on ubica navelo što je u tekstovima navodio detalje koje policija i istražni organi nisu izneli u zvaničnim izveštajima.
Tanevski je duži niz godina radio kao novinar i dopisnik nacionalnih listova „Nova Makeodnija“ i „Jutarnji list“. Urednici i kolege prihvatali su tekstove o ubistvima zato što su obilovali detaljima koji su, prema njihovim ocenama, bili „zanimljivi“, ali naravno nisu pretpostavljali da se radi o ubici koji piše tekstove o svojim ubistvima.
Policija je juče pretresla kuću Tanevskog u kojoj je našla materijalne dokaze povezane sa ubistvima, a dokazi su pronađeni i u njegovom automobilu. Istražni sudija odredio je pritvor za osumnjičenog.
Policija ima dokaze da je Tanevski ubio Temelkovsku, čije telo je pronađeno u blizini na jednoj divljoj deponiji u blizini fudbalskog igrališta u Kičevu.
Potvrđeno je da je Tanevski ubio i Siljanovsku u novembru 2004. godine. Za to ubistvo, kao i za ubistvo Radoslava Božinovskog, kičevski sud osudio je na doživotni zatvor dvojicu mladica, koji su priznali ubistvo starca, ali ne i ubistvo starice.
Forenzičari su preko njegove sperme dokazali njegovu povezanost za ubistvom starice. Policija smatra da je uhapšeni izvršio još najmanje dva ubistva. Forenzičari rade na potvrđivanju umešanosti serijskog ubice i sa ubistvom Ličovske čije telo je pronađeno na prelazu Straža, na putu za Ohrid u februaru ove godine, a osumnjičen je i za ubistvo još jedne žene koja se već duži period vodi kao nestala.
Ono što se za sada zna je da je osumnjičeni poznavao žrtve i da ih je lako namamljivao. Sve tri žene ubijene su na identičan svirep način - nakon seksualnog iživljavanja nad njima, Tanevski ih je premlaćivao a zatim davio kablom, a njihova gola tela u najlonskim kesama ostavljao na divljim deponijama.

Нема коментара: