brojač poseta

субота, 07. јун 2008.

Nemačka vraća radioaktivno smeće u Napulj

Nemačka vraća radioaktivno smeće u Napulj
Radnici u nemačkom gradu Hamburgu više neće obrađivati i reciklirati medicinski otpad iz Napulja, jer su u njemu otkrivene visoke vrednosti radioaktivnosti, prenosi BBC.

Predstavnici nemačkih službi za preradu smeća su rekli da je medicinski otpad koji je stigao iz Napulja imao 80 odsto veći nivo radijacije od normalnog. Oni su dodali da će sada biti potrebno izdvojiti veliku količinu novca kako bi se pravilno obradilo ovo smeće.

U Napulju već mesecima traje "bitka" sa đubretom koje je rasuto po celom gradu. Nemačke vlasti kažu da više neće primati smeće iz Kampanje sve dok ne dobiju pismene garancije italijanskih vlasti da će svo đubre proći kontrole pre transporta u Nemačku.
Na ovo su reagovale vlasti u Italiji rekavši da će transport smeća biti nastavljen na uobičajan način, dodajući da će povećati broj vagona u kojima će sledeće nedelje biti prevezeno smeće do Nemačke.

Ukoliko i ostali nemački gradovi budu sledili primer Hamburga, to bi moglo da ostavi užasne posledice na život u Napulju. Oblast Kampanja nema dovoljno deponija i velikih sistema za preradu i reciklažu smeća, a u isto vreme, pripadnici lokalne mafije „Kamora“ zgrću velke količine novca na ilegalnom odnošenju smeća.
Transport smeća u Nemačku je izgledao kao jedan od sigurnijih načina za rešavanje ekološke i društvene krize u Napulju.

Нема коментара: