brojač poseta

недеља, 08. јун 2008.

Naučnici kloniranjem kose pobeđuju ćelavost

Problem ćelavosti miliona muškaraca i žena za pet godina mogao bi da bude rešen. Svi će opet moći da imaju raskošne kovrdže jer će naučnici do tada usavršiti kloniranje kose u laboratoriji. Revolucionarnu terapiju, nazvanu folikularna implantacija, tim britanskih naučnika već je uspešno testirao na ljudima

Pacijentima se sa potiljka, gde je kosa najgušća, izdvoje ćelije odgovorne za rast dlake, a dovoljno je da ih ima stotinak. Te se ćelije zatim u laboratoriji multiplikuju do milionske količine i usađuju u skalp. Usađene ćelije stimulišu proizvodnju novih folikula dlake ili podmlađuju one koje su prestale da ih proizvode.
- Najvažnije je što ćelijska terapija praktično omogućava proizvodnju neograničene količine kose. Na taj način će pomoći ne samo nesrećnim ćelavcima u srednjim godinama, nego i ljudima stradalim u požarima i onima koji su izgubili kosu usled terapije protiv raka. Dosadašnji rezultati testiranja pokazuju da najmanje dve trećine pacijenata nakon šest meseci terapije ima više kose, odnosno četiri od petoro pacijenata, ako se stimuliše rast kose abrazijom - struganjem ili skidanjem površinskih delova skalpa - objasnio je voditelj istraživanja Besam Farjo, inače predsednik Međunarodnog udruženja hirurga za obnovu kose.
Tim britanskih naučnika predstavio je novu vrstu terapije prošle nedelje na konferenciji u Rimu, a britanska vlada odlučila je da timu da novčanu pomoć u iznosu od 1,9 miliona funti. Tehniku razvija firma „Intercytex“ iz Mančestera, jedna od mnogih u svetu koje traže lek za ćelavost.
- U roku od osam nedelja u stanju smo da proizvedemo milione ćelija, što znači da nam je dovoljno samo stotinak osnovnih ćelija za hiljadu novih dlaka - izjavio je Besam Farjo.
Od nekog oblika ćelavosti, odnosno alopecije, pati oko 40 odsto muškaraca starijih od 50 godina, pokazuju statistike. Da bi se novom tehnikom ekstremno ćelavima vratila kosa, potrebno je više od 1.000 malih uboda u skalp. I pored toga, to je manje invazivna od aktuelne tehnike presađivanja kose.
Tim dr Farjoa takođe kombinuje ćelije iz kojih raste dlaka sa keratinocitima, ćelijama koje proizvode keratin, građevinski materijal dlaka. Nadaju se da bi tako mogli da uzgaje pravu kosu i potom je presade, umesto da usađuju ćelije u skalp.
Naučnici iz Amerike, Italije i Japana takođe proučavaju mogućnosti kloniranja kose, a prema prvim procenama, ovakav tretman mogao bi da košta i do 5.000 evra.

Нема коментара: