brojač poseta

недеља, 22. јун 2008.

Narkomane neće blizu svoje dece

Narkomane neće blizu svoje dece

Negodovanje Novosađana zbog otvaranja dispanzera za lečenje obolelih od bolesti zavisnosti u Almaškoj ulici (naselje Podbara) ne jenjava. Naprotiv, prilikom otvaranja više hiljada građana je protestvovalo postavljajući dr Miljani Dražetin, direktorici Doma zdravlja ,,Novi Sad“ pitanje ,,da li biste da živite ovde, pristali da se otvori dispenzer za narkomane“, pošto smatraju da će zavisnici koji se budu lečili ugroziti njih i njihovu decu.

Prvi su glas podigli protiv ovog dispanzera nastavnici i roditelji učenika Osnovne škole ,,Ivan Gundulić“, koja se nalazi u neposrednoj blizini dispanzera, obrazlažući da će ova ambulanta biti nepovoljna za bezbednost đaka. Osim ove škole u blizini se nalazi vrtić i dve privatne škole, pa su roditelji preko Mesne zajednice pokrenuli inicijativu pre nego što je ambulanta otvorena da se projekat stopira. Predhodne gradske vlasti se nisu obazirale na apela Podbaraca pa je Savez roditelja škole ,,Ivan Gundulić“ upozorio gradske vlasti da će ukoliko se ambulanta ne zatvori do početka školske godine, decu prepisati u druge škole.
U međuvremenu, dispanzer u čiju obnovu je uloženo milion i po dinara, već je počeo da prima pacijente. Direktorka dr Dražetin u odgovoru građanima ističe da je njihova zabrinutost neosnovana pošto narkomani koji su odlučili da se leče ne predstavljaju nikakvu opasnost, te da se planira rad dnevne ambulante, a ne pokretanje bolničkog lečenja. Slična ambulanta, naglasila je ona, postoji u ulici Zmaj Ognjenog Vuka, pa su problemi retki, ali uobičajeni i mogući na bilo kojem mestu.
- Nije u pitanju metadonski centar, već se radi o ustanovi u kojoj će zavisnici imati detoksikaciju, a dobijaće lekarsku pomoć neuropsihijatra, psihologa, pedagoga, socijalnog radnika, medicinskih sestara i tehničara- izjavila je dr Miljana Dražetina i dodala da je radno vreme ovog dispanzera od 7 do 20 časova, te da će za to vreme biti angažovana tri radnika obezbeđenja.
Nezadovoljni odgovorom i otvaranjem ovog dispanzera u Mesnoj zajednici Podbara kažu da im je jasno da ,,narkomani treba da se leče, ali ne u blizini škola i vrtića“ i dodaju da je u ovom delu Novog Sada bilo potrebnije otvoriti dispanzer za pedijatriju nego ambulantu ,,za okupljanje narkomana i dilera“.
- Slažemo se da tim ljudima treba pomoći, ali u nekom drugom okruženju, kakvo je Klinički centar Vojvodine. Kroz institucije ćemo se boriti da ova ustanova ode iz našeg komšiluka. Prvi korak koji ćemo preduzeti je da odbornici iz ovog dela grada ovo pitanje postave na prvoj sednici gradskog parlamenta- izjavio je za ,,Blic nedelje“ Sava Vojnović, predsednik Saveta mesne zajednice Podbara.
Ovim povodom direktor Instituta za Psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Nikola Vučković izjavio je da je ,,novosadski model za pomoć zavisnicima, koji postoji 15 godina dobro organizovan, a sam problem zavisnosti je kompleksan i treba ga rešavati individualno, iako se u praksi kao dobro pokazalo i lečenje u komunama“.

Lečenje na Fruškoj gori
U međuvremenu, agencija ,,Ninamedija“ sprovela je istraživanje koje je trebalo da odgovori gde bi, prema mišljenju Novosađana, trebalo lečiti narkomane. Novosađani su jednodušni da narkomane treba lečiti ali isključivo na periferiji grada ili možda još dalje na Fruškoj gori.

Нема коментара: