brojač poseta

среда, 04. јун 2008.

Napravite svoj kućni bioskop

Napravite svoj kućni bioskop
Svetsko prvenstvo u fudbalu je tu, a tu je i Olimpijada, a vi planirate kako najbolje da pratite utakmice i uživate u svakom potezu. Pravo društvo jedan je od neizostavnih uslova, a drugi je što veći ekran. Šta mislite o bioskopu? Međutim, najvažnija sporedna stvar na svetu nikako nije jedini razlog za kupovinu projektora. Sve veća raširenost i popularnost DVD-ja, kao i veliki značaj poslovnih prezentacija, mnogima je dovoljno dobar razlog za kupovinu.

Multimedijski data i video projektori se trenutno proizvode u nekoliko različitih tehnologija: DLP (Digital Light Processing), LCD (Liquid Crystal Display), LCOS (Liquid Crystal on Silicon) i dr. Projektor prema nameni može biti projektor za prezentacije (data projektor) ili projektor za kućni bioskop (home cinema projektor). Prilikom odabira odgovarajućeg modela potrebno je obratiti pažnju prvenstveno na jačinu svetlosti, vrednost kontrasta, kao i namenu, odnosno rezoluciju i format slike.

Formati slike za projektor
Rezolucija projektora označava istinsku rezoluciju merenu u obliku umnoška broja horizontalnih i vertikalnih piksela. Veća rezolucija omogućiće detaljniji prikaz slike. Ovo je prilično važno ukoliko često koristite tabularne podatke, šeme i druge grafičke materijale. U svakom slučaju, a pogotovo kod odabira data projektora, idealno je odabrati projektor čija rezolucija odgovara istinskoj rezoluciji vašeg računara. Na taj način neće dolaziti do gubitaka zbog kompresije ili ekspanzije slike i ona će biti najvećeg kvaliteta. Ukoliko će se više korisnika služiti projektorom, najbolje bi bilo odabrati standardnu XGA (1.024 x 768) kao prirodnu rezoluciju koja je danas najčešće zastupljena.

Jačina svetlosti projektora
Snaga projektora zavisi od vrednosti jačine svetlosti i kontrasta projektora. Izbor odgovarajuće snage projektora zavisi najčešće od intenziteta osvetljenosti prostorije i veličine platna.
Što je veći intenzitet pozadinske rasvete, biće potreban projektor većih vrednosti jačine svetlosti i kontrasta. Ne zaboravite da je dnevno svetlo nezgodnije za projekciju od veštačkog. Da li ste u mogućnosti zamračiti prostoriju ili ona mora biti normalno osvetljena? Takođe je bitna i veličina platna, odnosno projektovane slike. Intenzitet svetlosti projektovane slike slabi sa povećanjem dijagonale slike. Što je projektor udaljeniji od platna, to je veća slika, ali se gubi više svetlosti. Ukoliko projektor udaljimo na dvostruku udaljenost od platna, površina slike se poveća četiri puta. Takvu sliku karakteriše iskorišćena samo četvrtina početne svetlosne jačine.

Rezolucija i format
U zavisnosti od namene, projektori koriste različite formate slike. Za prezentacijske (data) projektore je karakterističan format slike 4:3, što odgovara slici na monitoru ili TV prijemniku. Prilikom gledanja DVD video signala na projektoru, odnosno za kućni bioskop se koriste projektori 169 (bioskopski format). Bioskopski format koristi wide rezolucije (852 x 480), (1.024 x 576) ili HDTV(1.280 x 720) piksela. Klasična analogna TV slika koristi signal rezolucije 625 horizontalnih linija, tako da ukoliko nemate kvalitetniji digitalni satelitski prijemnik (DTV), relativno je zadovoljavajuća i SVGA rezolucija. Barem dok HDTV tehnologija ne postane standard, jer HDTV na SVGA projektoru daje sliku po kvalitetu lošiju od slike na klasičnom TV-u. Gledate li u budućnost, tražite XGA ili W-XGA projektore sa podrškom za HDTV signal.

Нема коментара: