brojač poseta

недеља, 29. јун 2008.

NAFTA OTIŠLA NA 142 $, GORIVO OPET POSKUPLJUJE!

Novi rekord cene nafte, benzin u Srbiji ponovo poskupljuje za desetak dana. Do kraja leta gorivo dostiže cenu od 130 dinara?

S

Malo sipaš, malo voziš... Štedljiva vožnja preporučena za kućni budžet

Vrednost nafte na svetskim berzama juče je dostigla novi rekord cenom iznad 142 dolara za barel, tako da novo poskupljenje goriva u Srbiji može da se očekuje za desetak dana. Ukoliko cene nafte ostanu na ovom nivou, gorivo će poskupeti za dva dinara.

Cene nafte krenule su da skaču kada je sa vrha OPEK-a stigla vest da bi nafta ovog leta mogla da poskupi iznad 150 dolara za barel. Prema ranijim prognozama eksperata, cena nafte od 150 dolara mogla bi da podigne vrednost benzina u Srbiji na 120 dinara za litar.

Gde je kraj?

A akcize?

Ministarstvo finansija tokom proteklih nekoliko poskupljenja nije želelo da smanji akcize na derivate, koji su među najvećim u Evropi. Tako nešto se ne očekuje ni sada, a ekonomista Saša Đogović tvrdi za Press da to neće uraditi ni nova vlada.

- To neće moći da uradi, posebno sada, kada će imati glomaznu vladu sa velikim brojem ministarstava, čime se samo inicira još veće povećanje državnog aparata. Sa većim cenama derivata mogu se očekivati i poskupljenja na zelenoj pijaci, ali i svega što zavisi od povećane cene transporta - upozorava Đogović.

Međutim, mnogo više brine projekcija da bi cena „crnog zlata" mogla da izađe na 160 dolara, što bi, uz sadašnji kurs dolara, moglo da poveća cenu benzina na 128 dinara, a dizela na 117. Eksperti smatraju da će se trend rasta cena nafte nastaviti. Aleksandar Mileusnić iz kompanije „Petrobart AVIA" objašnjava za Press da trenutno postoje dve teorije zbog čega se sve ovo dešava.

- Jedna je ekonomska teorija, prema kojoj je povećana tražnja, dok proizvodnja opada. Druga je stav zemalja OPEK-a, koje tvrde da nafte na tržištu ima dovoljno, ali da su skokovi posledica tržišnih spekulacija trgovaca - objašnjava Mileusnić. Prema njegovim rečima, očekuje se smanjenje proizvodnje i u Rusiji, što će verovatno dovesti do novih povećanja cene sirove nafte u svetu.

Inflatorni udar

Nafta je proizvod koji najviše utiče na povećanje inflacije, pa je gotovo izvesno da će se tako nešto desiti i kod nas. Ekonomista Jurij Bajec kaže da država u ovim uslovima ne može da se odrekne svojih prihoda od akciza, s obzirom na stanje u budžetu.

- Očigledno je da će tu cenu da plate potrošači. Pošto se očekuje dalji rast cena nafte, trebalo bi nešto ozbiljnije da se uradi na politici energetske efikasnosti, gde je Srbija na dnu u Evropi. Država treba da što pre oslobodi tržište i omogući slobodniji uvoz naftnih derivata, što bi razbilo monopolsku poziciju NIS-a i smanjilo cene derivata za građane - tvrdi Bajec.

Нема коментара: