brojač poseta

недеља, 29. јун 2008.

Mugabe insistira na "ubedljivoj pobedi", batine za apstinentePredsednik Zimbabvea Robert Mugabe izjavio je danas da rezultati predsedničkih izbora u koje je imao uvid, idu u pravcu njegove "ubedljive pobede". Za to vreme, pistalice njegove partije su batinama kažnjavali ljude koji nisu imali dokaz da su glasali u drugom krugu izbora, na kojima je Mugabe bio jedini kandidat.


"Rezultati pokazuju da ubedljivo pobeđujemo, da smo pobedili u svih 26 izbornih jedinica u Harareu, uporištu MDC (Pokret za demokratske promene), gde smo pobedili u samo jednoj izbornoj jedinici u martu. To je trend", rekao je Mugabe na snimku emitovanom na državnoj televiziji.

"Hjuman rajts voč" je saopštio da su pristalice lidera Zimbabvea batinama kažnjavale ljude koji nisu glasali ili nisu imali dokaz da su izašli na birališta.
Ta organizacija navodi da je zabeležila brojne incidente zastrašivanja i nasilja od strane Mugabeovih pristalica, pre i tokom glasanja. Stanovnici glavnog grada Hararea rekli su da su članovi partije Roberta Mugabea ZANU-PF išli od vrata do vrata i proveravali da li su ljudi glasali, terajući ljude da pokažu da li imaju tragove mastila na prstima.One koji nisu glasali, Mugabeove pristalice odvodile su iz kuća i tukle ih motkama, saopštio je "Hjuman rajts voč", sa sedištem u Njujorku.

Aktuelni predsednik Zimbabvea u drugom krugu izbora 27. juna, nije imao rivala, pošto se iz izborne trke povukao lider opozicionog MDC Morgan Cvangiraj zbog nasilja i zastrašivanja njegovih pristalica. Cvangirajevo ime ostalo je međutim na glasačkim listićima pošto je izborna komisija odbila da uvaži njegovu odluku. Veruje se da će šef države danas položiti zakletvu, iako zvanični rezultati drugog kruga izbora tek treba da budu saopšteni, preneo je BBC.
Prema izveštajima iz Hararea ispred Mugabeove rezidencije već su podignuti šatori za ceremoniju, kojom će biti potvrđen njegov šesti predsednički mandat, od 1980. Očekivanja da će Mugabe želeti da proglasi pobedu pre odlaska na samit Afričke unije koji sutra počinje u Egiptu, naveo je BBC.
Kenijski premijer Raila Odinga, jedan od najoštrijih kritičara Mugabeovog režima, pozvao je danas AU da pošalje vojnike u Zimbabve kako "oslobodila narod te zemlje". Po Odingi, "predsednik Mugabe je sproveo lažne izbore u kojima se nadmetao protiv samog sebe. To je bila lažna pobeda i mi je ne priznajemo", rekao je Odinga

Drugi krug predsedničnih izbora u Zimbabveu SAD i mnoge evropske države odbacile su kao nasilnu šaradu.
Američki predsednik Džordž Buš založio se danas za uvođenje sankcija i embarga na oružje vladi predsednika Mugabea.

Нема коментара: