brojač poseta

субота, 07. јун 2008.

Medvedev optužuje SAD

Dmitrij Medvedev
Medvedev - odlučan nastup u Sant Peterburgu
Novi ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je da je za svetsku kreditnu krizu odgovoran opšti gubitak povrenja u američki dolar.

Predsednik Medvedev je rekao, na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, da je jaz između zvanične uloge SAD u svetskoj ekonomiji i njihova realna moć glavni razlog za aktuelnu finansijsku krizu.

On je optužio američke kompanije da potcenjuju ovu opasnost.

G. Medevedev je rekao da bi Rusija, sa svojim rezervama energenata, mogla da postane važan igrač u svetskoj ekonomiji i da pomogne u ponovnom uspostavljanju stabilnosti.

On je demantovao da Rusija ima bilo kakve imperijalističke ciljeve.

Samit ZND

Lideri Zajedinice nezavisnih država (ZND), organizacije nastale posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, okupili su se na neformalnom samitu u Sant Peterburgu u Rusiji.

To je prvi samit ZND kojem je domaćin novi ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Kako je iz Moskve javio BBC-jev dopisnik, sve ukazuje da će tokom razgovora na samitu, u središtu pažnje biti sastanci predsednika Medvedeva sa kolegama iz Gruzije i Ukrajine - jer je reč o dve zemlje sa kojima Moskva vodi nekoliko sporova.

U pitanju sporazum o prijateljstvu

Predsednik Medvedev je u takvoj klimi rekao svom ukrajinskom kolegi Juščenku u petak da bi Ukrajina prekršila sporazum o prijateljstvu sa Rusijom ako uđe u NATO, saopštio je posle sastanka dva lidera ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Predsednik Medvedev je pozvao vladu u Kijevu da ne preduzima nikakve jednostrane korake u pravcu iseljavanja ruske mornarice iz baze u Sevastopolju
Sergej Lavrov, ruska Vlada

Tokom sastanka, Medvedev je pozvao vladu u Kijevu da ne preduzima nikakve jednostrane korake u pravcu iseljavanja ruske mornarice iz baze u Sevastopolju, koju Rusija koristi na osnovu ugovora o zakupu ove crnomorske luke na ukrajinskoj obali.

Težak test za Medvedeva

Skup je najavljen u medijim ako težak test za novog ruskog predsednika, u odnosima sa Gruzijom zbog pro ruskih pokrajina u toj zemlji (Abhazije i Južne Osetije) koje traže nezavisnost, i zbog nastojanja i Gruzije i Ukrajine da uđu u NATO uprkos jakom protivljenju Moskve.

Dmitri Medvedev
Kremlj očekuje teške razgovore sa predsednicima Juščenkom i Sakašvilijem

Sastanak Medvedev-Sakašvili tokom samita u Sant Peterburgu biće i prilika da se razgovara o razlikama u stavovima Rusije i Gruzije u atmosferi povećane napetosti oko Abhazije.

Ozbiljno i teško ali pribrano

Ruski zvaničnici kažu da očekuju 'ozbiljne i pribrane' razgovore, dok je gruzijski predsednik Sakašvili izrazio nadu da je napredak moguć - iako se još jasno ne vidi dodirna tačka u stavovima dve zemlje.

Kremlj je priznao da će i razgovori sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Juščenkom biti 'teški'.

Kao i u slučaju Gruzije, Moskva je zabrinuta zbog ukrajinske želje da uđe u NATO kao i zbog pitanja dugoročnog prisustva pripadnika ruske mornarice u crnomorskim lukama u Ukrajini.

Нема коментара: