brojač poseta

недеља, 22. јун 2008.

Makedoniji ponovo prete kalašnjikovi

Makedoniji ponovo prete kalašnjikovi

Ceo protekli mesec u Makedoniji su trajali parlamentarni izbori, praktično samo zato da bi se odmerile rivalske albanske partije koje po Ohridskom mirovnom sporazumu pretenduju na mesto u vladi zajedno sa pobedničkom koalicijom „Za podobra Makedonija”. Ali izgleda da ishod izbora ništa nije rešio.

Na glasanju koje je zbog nasilja i neregularnosti na mnoštvu mesta u albanskim sredinama poništavano i ponavljano, a još jedan poslanik se bira sledeće nedelje, koalicija „Za podobra Makedonija” koju predvodi VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog, osvojila je apsolutnu većinu (63) od 120 skupštinskih mandata.
Koalicija za Evropu „Sonce”, pod vođstvom Socijaldemokratskog saveza ima 27 mandata, a slede albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), sa 18 poslanika i Demokratska partija Albanaca (DPA) sa 11 mandata.
Po Ustavu, šef države u roku od 10 dana po konstituisanju parlamenta poverava sastavljanje vlade stranci koja ima većinu. Mandatar u narednih 20 dana formira kabinet, posle toga predsednik Sobranja za 15 dana zakazuje sednicu i po tim rokovima Makedonija treba da dobije vladu do 6. avgusta.
Problem, međutim, nastaje iz obaveze da u vladi učestvuju i etnički Albanci, kojih ukupno ima oko 25 odsto, ali potpuno dominiraju na zapadu, oko Tetova i Gostivara.
Ohridskim sporazumom iz avgusta 2001, kojim je u Makedoniji smiren oružani ustanak Albanaca, najveća manjina stekla je brojne beneficije: zastave Albanije vijore se uz državni steg, obezbeđena je albanska zastupljenost u institucijama, a posebno su „bezecovana” mesta u vladi. Albanski je službeni jezik u područjima gde čine petinu žitelja, ranije ilegalni univerzitet u Tetovu sad se finansira iz budžeta, a na neke zakone primenjen je „Badinterov princip” da manjina ima pravo veta na odluke većine.
Kao nagradu za „ohridski paket reformi”, Evropska unija je 2005. proglasila Makedoniju za zemlju-kandidata, ali da bi ušla u EU, država mora da dokaže da je u stanju da za sve etničke zajednice gradi funkcionalnu domovinu.
Ipak, praksu da partner Makedoncima u vlasti bude partija pobednik albanskog duela, narušio je sam premijer i 2006. je prigrlio Menduha Tačija iako je njegova DPA i tada imala manje mandata od rivalske DUI Alija Ahmetija.
Gruevski je i pre poslednjih izbora izjavio da će, ako VMRO-DPMNE pobedi, Tači ostati partner nezavisno od opredeljenja albanskih birača.
Na to je, međutim, Ahmeti uzvratio da više ne dopušta poigravanja s voljom Albanaca i da će, ako se u vladi nađu Tači i DPA, opet „raditi kalašnjikovi”. Teoretski je moguće da u vladu uđu i DPA i DUI, ali su obe stranke to već odbile, tvrdeći za one druge da su – kriminalci.

Trečina siromašnih stanovnika

stanovnika

2,000.000

GDP (po kupovnoj moći)

11 milijardi evra

GDP po stanovniku

5.500 evra

stopa rasta privrede

5 %

stopa nezaposlenosti

35 % radne snage

ispod linije siromaštva

30 % stanovnika

inflacija

2,5 odsto

spoljni dug

2,5 mlrd evra

direktne strane investicije

1,5 mlrd evra (2007)

Нема коментара: