brojač poseta

недеља, 29. јун 2008.

KAKO PODNETI VRUĆINE

Uz nekoliko jednostavnih saveta učinite da vreli i sparni dani budu podnošljiviji

S

Ako je suditi prema talasu vrućine koji nas je zadesio, čeka nas nekoliko meseci vrućine, sparine i suše. U nadi da najtoplije godišnje doba ipak neće biti tako pakleno, podsetićemo vas na nekoliko pravila pomoću kojih će vrući dani biti nešto podnošljiviji.

1. Krema za sunčanje više nije rezervisana samo za leškarenja na plaži jer precizniji naziv kreme za zaštitu od sunca upućuje da treba da je koristimo znatno duže nego što traje službeni godišnji odmor. S obzirom na jačinu letnjeg sunca, preporučljivo je kremu za zaštitu koristiti svakodnevno, pogotovo ako morate da budete na otvorenom u periodu između 12 i 17 sati. Svakako izaberite kremu s minimalnim faktorom 15 i sa zaštitom od UVA i UVB zračenja.

S

Smanjite znojenje... Tuširajte se mlakom, a ne hladnom vodom

2. Voda, voda, voda. Nemojte da čekate da ožednite da biste posegnuli za čašom vode. Hladite organizam vodom nezavisno od toga da li se bavite nekom aktivnošću ili ne. Izbegavajte zaslađena, alkoholna i pića s kofeinom, jer uz njih gubite dodatnu tečnost. Ne pijte previše hladnu tečnost jer ona može da dovede do grčeva u želucu. Telo možete da osvežite i laganim obrocima od voća i povrća.

3. Ako se bavite fizičkom aktivnošću, probajte da je obavljate u ranim jutarnjim ili ranim večernjim satima, kad je temperatura podnošljivija. Osigurajte organizmu dovoljno tečnosti putem vode ili izotoničkih pića, koja nadoknađuju soli i minerale izgubljene znojenjem. Energetska pića nikako nisu poželjna zbog visoke koncentracije šećera.

4. Ako planirate duže vreme da provedete na otvorenom, preporučuje se sa sobom da nosite u vrećici ili termotorbici mokri peškir, kojim ćete moći da ohladite krvne sudove na vratu i rukama.

5. Izbegavajte tešku šminku jer se na visokoj temperaturi proširuju pore u koje ulaze znoj, nečistoća i mejk-ap. Tako se povećava mogućnost pojave akni i mitesera, a, osim toga, estetici sigurno ne doprinosi otopljena i zamrljana šminka. Svakako je korisno u torbici nositi vodu u raspršivaču za osvežavanje lica, ali i ostalih delova tela.

6. Tuširajte se mlakom vodom jer, iako je ledeno hladnoj vodi teško odoleti, njome ćete poboljšati krvotok i tako smanjiti znojenje.

Нема коментара: