brojač poseta

субота, 14. јун 2008.

HRVATSKU PLAŠI PROŠLOST

Ako se u Haškom tribunalu dokaže da je „Oluja" bila etničko čišćenje, to bi zaustavilo njihov put u Evropsku uniju, ocenjuju stručnjaci

ZLOČINAČKI PODUHVAT... Samo u „Oluji" proterano je 250.000 Srba

Posle nedavne izjave šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića u Zagrebu da je tokom poslednjeg rata iz Hrvatske proterano 250.000 Srba sa ognjišta i da je u pitanju etničko čišćenje, diplomatski odnosi dve zemlje pali su na najniži mogući nivo. I dok se Hrvati brecaju i pokušavaju da „dokažu" da nije bilo etničkog čišćenja, naši stručnjaci tvrde da se cifra od 250.000 odnosi samo na hrvatsku vojnu akciju „Oluja" 1995. godine i da je broj prognanih Srba daleko veći!

Za sve su krive frustracije

Istoričar Moma Pavlović smatra da ne postoji konstantno osećanje mržnje Srba prema Hrvatima i obratno.

- Tako nešto ne postoji. Postoje, međutim kolektivne i lične frustracije i sećanja koja se u političkoj propagandi dižu do ranga principa i tada mnogo šta pada u vodu. Naravno, od kada ova dva naroda žive u zajedničkoj državi, što kraljevini, što Titovoj republici, imali su svetle periode saživota, kao i užasne trenutke, koji su kulminirali sistematskim uništenjem Srba u Drugom svetskom ratu. Što je za nas stradanje, za njih je pobeda. Istina je u Hrvatskoj bila dogma i ko god je drugačije mislio ili govorio, bio je doživljavan kao neprijatelj ili izdajnik - kaže Pavlović.

Savo Štrbac, prvi čovek Dokumentacionog centra „Veritas", osoba zadužena za baštinjenje istine o stradanju Srba u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, kaže da je ministar Jeremić samo doslovno citirao optužnicu Haškog tribunala protiv generala HVO Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

- E, baš zbog toga hrvatska strana na svaki pomen etničkog čišćenja reaguje kao da im gurnete prst u oko! Jer, ukoliko se optužba za udruženi zločinački poduhvat radi prisilnog i trajnog iseljavanja Srba s područja Republike Srpske Krajine, koja je u to vreme bila pod direktnom zaštitom UN, pretoči u pravosnažnu presudu, padaju u vodu temelji njihove demokratije, pravdoljublja, slobodarstva i postulata na kojima su sazdali svoju državu. Odnosno, tada će i zvanično biti dokazano da je nezavisna Hrvatska rođena na genocidu i etničkom čišćenju! Urušiće se brižno građen imidž mučeničkog i zlostavljanog naroda. To je ono od čega ih je realno strah i što će se po svemu sudeći dogoditi i zbog toga tako i reaguju - panično i bahato! Srljaju u evrointegracije znajući da kada jednom uđu u tu družinu, ništa ih odande neće isterati. Čak ni ako se dokaže da je država, rekoh, nastala na zločinu. Međutim, dokaže li se to pre nego što kroče u Evropsku uniju... Toga se oni plaše kao đavo krsta. Plaše se svoje prošlosti koja ih polako stiže - objašnjava Štrbac.

Zato ni ne čudi što je celokupna hrvatska propagandna mašinerija i ovog puta upregnuta u „domoljubne" svrhe. Panel diskusije, otvoreni studiji, forumi, istupi političara i javnih ličnosti imaju jedan cilj - da se tvrdnje o etničkom čišćenju prikažu kao zlurade. Sve sa predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem na čelu. I samo dan po odlasku Jeremića iz Zagreba, na Trgu Bana Jelačića organizovali su koncert šovinističkog pevača Marka Perkovića Tompsona. Establišment je dopustio da na tom koncertu preovlađujuća ikonografija bude ustaška, a repertoar sadržan u dve čuvene krilatice: „Srbe na vrbe" i „Ubi Srbina..." iako su pred koncert najavljivali da će svi koju budu činili upravo to (nosili fašistička znamenja i uzvikivali antisrpke parole) biti najstrože sankcionisani.

Popis pokazao da nedostaje 400.000 Srba!

Prema podacima hrvatskog Zavoda za statistiku, na prostoru Hrvatske do 1991. godine živelo je 600.000 Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda, i još blizu 100.000 onih koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni. Popis iz 2001. kazuje da ih je na istim prostorima 201.000, iz čega se može zaključiti da s one strane Save manjka 400.000 srpskih duša!

Denis Kuljiš, kolumnista zagrebačkog nedeljnika „Globus" i jedan od najcenjenijih hrvatskih novinskih pera, za razliku od opšte harange koja se vodi u prekosavskim medijima, na stvari gleda sasvim drugačije.

- Mislim da je reakcija hrvatskih političkih instanci potpuno promašena, neodmerena i neprecizna. Protjerivanje 250.000 Srba s njihovih ognjišta nesumnjiva je činjenica (a bilo bi, uostalom, dobro da se jednom zauvijek odustane od tog primitivnog klišea o ognjištima, koji žrtve prikazuje kao čopor neandertalaca oteranih s njihovih vatri). Kad god se govori o ovoj stvari, hrvatski političari, novinari i građani, moraju prvo napomenuti da oko zločina i brojke ne može biti dvoumljenja. Možda je Vuk Jeremić prenaglio što je upotrebio tu kvalifikaciju, ali takođe smatram da su hrvatske reakcije trebale biti blaže, manje politikantske, u formi ispravke ili suzdržane polemike, a ne diskvalifikacije, jer je reč o zločinu Hrvata prema Srbima, što u takvoj prigodi treba stalno imati na umu - jasan je Kuljiš.

fakti

n Vuk Jeremić je na sastanku Jadransko-jonske inicijative, 27. maja u Zagrebu izjavio da je Hrvatska tokom „Oluje" izvršila etničko čišćenje više od četvrtine miliona hrvatskih Srba tokom „Oluje"

n Ivo Sanader sutradan je odgovorio da je Jeremić instruiran što treba da kaže i da je to njegov odbrambeni stav jer je činjenica da je Hrvatska bila napadnuta

n Stjepan Mesić tada je poručio da u Srbiji ima mnogo ljudi koji se ne sećaju da su tenkovi iz Srbije dolazili u Hrvatsku „razarati ne samo Vukovar, nego i druge gradove"

n Na skupu Srpskog narodnog veća u Zagrebu premijer RS Milorad Dodik izjavio da je Hrvatska nastala najvećim etničkim čišćenjem posle Drugog svetskog rata

USTAŠE POBILE POLA MILIONA SRBA

Tokom Drugog svetskog rata u NDH pobijeno je na stotine hiljada Srba, ali se tačan broj nikada neće saznati jer svako ima svoju verziju. Zvanična istoriografija u bivšoj SFRJ smatrala je da je broj ustaških žrtava oko milion do milion i po ljudi, od čega je čak dve trećine Srba. Prema statistici Centra „Simon Vizental", ustaše su tokom četiri ratne godine pobile bezmalo 500.000 Srba. Istu brojku navodi i još jedan jevrejski izvor - „Enciklopedija holokausta" Izraela Gutmana koja je u svetu najpoznatiji referentni priručnik za nacističke ratne zločine. Muzej holokuasta SAD u svojim studijama tvrdi da broj pobijenih Srba dosta varira u zavisnosti od autora, ali se navodi da se najverovatniji broj srpskih žrtava kreće između 330.000 i 390.000.

U zaplenjenim nemačkim dokumentima nalaze se različite procene koje su dali oficiri Vermahta u svojim izveštajima sa terena. Procene zavise od izvora i godine u kojoj su date. Nemački zapovednik za jugoistok general Lotar Randulih navodi da je nestalo oko 350.000 Srba. Aleksandar Ler u aprilu 1943. u izveštaju je naveo da je broj pobijenih Srba u NDH 400.000, a Ernst Fickc tvrdi da su ustaše ubile 600.000 ljudi.

Нема коментара: