brojač poseta

четвртак, 12. јун 2008.

Horor na klinici smrti u Milanu

Horor na klinici smrti u Milanu

Doktor Pjer Paola Brego Masone, hirurg klinike „Santa Rita“ u Milanu, i njegovih 13 kolega uhapšeni su zbog sumnje da su nepotrebnim operacijama usmrtili najmanje pet pacijenata, a strahuje se da će se broj njihovih žrtava popeti na 25. Devojci od 18 godina uklonili su dojku zbog obične ciste, a tuberkuloznim bolesnicima vadili su zdrava plućna krila. Masone je optužen za ubistvo s predumišljajem i nanošenje teških telesnih povreda.

Svi osumnjičeni, uključujući i Frančeska Paola Pipitonea (75), vlasnika klinike, uhapšeni su u ponedeljak i odgovaraće i za to što su italijanski državni sistem zdravstvenog osiguranja tokom 2005. i 2006. godine oštetili za 2,5 miliona evra zahvaljujući lažnim podacima o intervencijama. Lekari klinike „Santa Rita“ su, umesto uobičajene plate od 1.700 evra, mesečno zarađivali i do 28.000 evra. Žena od 88 godina, koja je imala tumor koji je mogao da se izvadi samo jednom intervencijom, operisana je tri puta. Svaku intervenciju su naplatili 12.000 evra.
Karabinjeri i italijanska policija skupili su ogromnu datoteku sa snimcima prisluškivanih razgovora Masonea i kolega, koje su pratili mesecima. Transkripti snimaka pojavili su se juče u svim italijanskim medijima. U jednom od snimaka Marko Pansera, hirurg sa grudnog odeljenja „Santa Rite“, odgovara neimenovanom lekaru koji je zaprepašćen činjenicom da Masone šalje pacijenta svaka tri meseca na radiografiju. Svako snimanje na klinici košta 80 evra.
Lekar: „Ipak, ta sva zračenja jednom rađena, pa onda opet, pa tog momka on zrači svaka tri meseca, čoveče!“
Pansera: „Sve znam.“
Lekar: „Čovek ima 34 godine, na svaka tri meseca da ga zrače! I zašto mu to radi?“
Pansera: „Ja mog oca, koji je operisao tumor na plućima i prostati, šaljem preventivno na radiografiju na godinu, godinu i po dana.“
Potpuna beskrupuloznost i nedostatak bilo kakve lekarske etike vidi se iz razgovora koji Masone vodi sa prijateljem, objašnjavajući mu kako zna za lekara koji uzima mesečno više novca od njega.
Masone: „Masimo, video sam svojim očima da je imao sedam pacijenata, a nije svima ni vadio plućna krila... Ako uzmeš, na primer, 800 evra za plućno krilo, sedam puta osam, to je 5.600 evra bruto.“
U razgovoru od 26. novembra 2007. godine, koji Masone vodi sa izvesnim Aldom, on insistira na tome da „treba popuniti operacione sale“.
Masone: „Baš smo puno operisali, ja sam došao do 50 intervencija. Za godinu dana. Dakle, funkcionisao sam kao sat. Treba da probaš da nađeš nekog ko ima tumor na dojci ili da imaš nekoga sa grudnog ko će da ti šalje one sa tumorima... Na ovoj klinici sam prošle godine napravio profit od tri miliona evra od grudne hirurgije. Dva puta nedeljno radim preglede u ambulanti na grudnom odeljenju, stalno sam u pokretu da bih popunio operacione sale.“
Istragu o slučaju klinike „Santa Rita“ Državno tužilaštvo u Milanu započelo je u proleće 2007. godine, a do sada je kao dokaz prikupljeno 4.000 bolničkih kartona. Klinika povodom istrage nije izdala nikakvo saopštenje, a čelnici ustanove koji nisu u zatvoru ili kućnom pritvoru izjavili su da su „o slučaju saznali iz medija“. Silvio Berluskoni, premijer Italije, obećao je nedavno da će ograničiti pravo istražnih organa da prisluškuju, osim u slučajevima terorizma i mafijaškog udruživanja.

Politička pozadina?
U prisluškivanim razgovorima nagoveštava se i politička pozadina slučaja, a pominje se ime Injacija La Ruse, ministra odbrane Italije i predsednika Nacionalnog saveza, partije članice vlade Silvija Berluskonija. Kada je Masone shvatio da se klinika nalazi pod policijskom istragom, u snimku je pomenuo da „treba da se proba nešto preko Nacionalnog saveza“ i da su mu rekli da je „La Rusa jedini koji može da smiri situaciju“. Hirurg tvrdi da iza napada na njega stoji milanska klinika „San Rafaele“, koja je, po njegovim rečima, „Berluskonijeva bolnica“.

Нема коментара: