brojač poseta

среда, 18. јун 2008.

FBI juri Srbina zbog pokušaja ubistva

Student Miladin Kovačević (20) u Americi pretukao kolegu koji se od tada nalazi u komi ...

Američki federalni istražni biro (FBI) uključio se u poteru za Srbinom Miladinom Kovačevićem (20), studentom druge godine Univerziteta Bingamton u državi Njujork, koji je optužen za pokušaj ubistva, javljaju američki internet portali.

Kovačević je dve godine studirao i igrao košarku na univerzitetu koji je udaljen 270 kilometara od Njujorka. Početkom maja ove godine u jednom noćnom klubu u Bingamtonu pretukao je studenta kolegu Brajana Štajnhauera (22), koji se od tada nalazi u bolnici i ne dolazi svesti.
Prema tvrdnjama lokalne policije, Kovačević je Štajnhauera udario prvo pesnicom u glavu, a potom ga i šutirao od čega je nesrećni mladić izgubio svest. Kovačević je uhapšen posle napada, kao i dvojica saučesnika Sanel Softić i Edin Džubur. Početkom juna ove godine, familija je platila kauciju od 100.000 dolara, koja je, kako procedura nalaže, uplaćena preko konzulata Srbije u Njujorku, i Kovačević je pušten da se brani sa slobode. Od tada, iako je ostavio pasoš u sudu, gubi mu se svaki trag. Američki mediji prenose izjave policijskih zvaničnika koji veruju da je Kovačević pobegao iz SAD. Jedino ne znaju - kako.
- Verujemo da je pobegao u Srbiju, gde je rođen. Ali, uhvatićemo ga - rekao je za lokalni list jedan neimenovani policijski zvaničnik. Policija je o celom slučaju obavestila i FBI koji se uključio u potragu za odbeglim Srbinom.
Kovačević je visok 2,05 metara i, kako stoji na zvaničnom sajtu univerziteta, igrao je za Bingamton u sezoni 2006/07, na poziciji centra. U sezoni 2007/08. nije igrao za univerzitetski tim zbog povrede. Njegovo ime, iako je rođen u Beogradu, nije poznato košarkaškoj javnosti u prestonici Srbije.
U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije kažu da od američkih kolega nisu dobili nikakav zvaničan zahtev u vezi sa ovim slučajem. U međuvremenu, lokalni federalni tužilac u Bingamtonu izjavio je da su federalne vlasti izdale nalog za hapšenje Kovačevića.

Šta ako bude uhvaćen u Srbiji
Prema Ustavu Srbije državljani Srbije ne mogu biti izručivani drugim državama u kojima bi im se sudilo. Sudski proces bi se u tom slučaju vodio u Srbiji. Izuzetak je, naravno, Tribunal u Hagu

Нема коментара: