brojač poseta

четвртак, 05. јун 2008.

EU protiv 'lažnih turista'


smeštaj brazilskih useljenika u Španiji
O ministarskom paketu mera će se glasati u Evropskom parlamentu
Ministri unutrašnjih poslova zemalja EU su postigli dogovor o merama u cilju smanjenja broja ilegalnih useljenika u grupi za koju se veruje da je najbrojnija.

Reč je o ilegalnim useljenicima koji ostaju da rade u zemljama EU pošto im istekne turistička viza sa kojom su doputovali - a procene govore da ima dvanaest miliona takvih stranaca u zemljama EU.

Prema postignutom dogovoru ministara EU, zemljama članicama će biti dozvoljeno da lišavaju slobode uhvaćene ilegalne useljenika da ih proteruju i da im izriču zabranu ponovnog ulaska u EU pet godina posle deportacije.

Zemljama članicama će biti dozvoljeno da lišavaju slobode uhvaćene ilegalne useljenika da ih proteruju i da im izriču zabranu ponovnog ulaska u EU pet godina posle deportacije
deo predloženog paketa mera EU

Evropski parlament će o ovom paketu mera glasati iduće nedelje.

Uklopljeni ilegalci i siva ekonomija

Kritičari kažu da je predlog prestrog, i dodaju da se pokazalo da su se mnogi useljenici iz ove kategorije već dobro uklopili i našli svoje mesto u zemlji u koju su se ilegalno uselili.

Dopisnici kažu da će ovim merama, ako počnu da se sprovode, najviše biti pogođeni useljenici koji nalaze posao u sektoru sive ekonomije - i objašnjavaju da je najčešće reč o ljudima poreklom sa Filipina, iz Kine, Ukrajine, Latinske Amerike i Afrike.


Нема коментара: