brojač poseta

петак, 20. јун 2008.

Elektronska špijunaža u Švedskoj

Švedski parlament
Zakon je imao većinu od svega pet poslanika
Posle velike polemike, švedski parlament je usvojio zakon koji državi u velikoj meri olakšava praćenje komunikacije između te zemlje i inostranstva.

Švedska služba za elektronsku špijunažu će biti u stanju da prisluškuje sve međunarodne telefonske razgovore i prati kompletnu komunikaciju putem e-maila i faksova sa inostranstvom.

Pristalice zakona kažu da je on neophodan u interesu nacionalne bezbednosti; protivnici se žale da se Švedska pretvara u zemlju "velikog brata".

Najšira ovlašćenja u Evropi

Švedska važi za liberalnu, demokratsku zemlju, koja po poštovanju prava na privatnost mnogima može da posluži kao primer.

No parlament u Stokholmu je tesnom većinom usvojio zakon koji Švedskoj omogućava da - više i lakše nego bilo koja druga evropska zemlja - prisluškuje svoje građane.

Od početka sledeće godine, kada zakon stupa na snagu, državna agencija za elektronsku špijunažu moći će bez sudskog naloga da prisluškuje sve telefonske razgovore sa inostranstvom i da presreće sve e-mail poruke i faksove koji odlaze iz Švedske ili u nju stižu iz inostranstva.

U vreme dok su poslanici glasali za zakon, ispred parlamenta su se u znak protesta delile kopije Orvelove "1984".

Predlog je na kraju prošao, većinom od svega pet glasova.

Argumenti za i protiv

Joran Lindblad, poslanik vladajuće koalicije desnog centra, uveren je da je novi zakon o prisluškivanju Švedskoj neophodan:

"Apsolutno je važno da pod kontrolom držimo rizik od terorističkih aktivnosti, ali i od krijumčarenja i ekonomskih napada. Treba li da vas podsećam da su kompjuterski sistemi u Estoniji pre samo godinu dana bili bombardovani e-mail porukama. Vrlo je važno da imamo tu mogućnost i da pretnje otkrijemo na vreme. Informacije koje će biti prikupljene na osnovu ovog zakona neće biti dostupne policiji nego vojnoj obaveštajnoj službi i sve će pažljivo nadgledati vlada i parlament."

Liberali su, očekivano, zgroženi i ističu da je mala verovatnoća da će vlasti na taj način ući u trag terorističkim aktivnostima, dok će obični, nedužni građani praktično biti pod prismotrom.

Kristijan Engstorm je funkcioner Piratske stranke -- relativno mlade partije koja nije zastupljena u švedskom parlamentu:

"Ovaj zakon uvodi masovno uhođenje običnih građana koji nisu osumnjičeni da su počinili neko krivično delo. Mi nemamo ništa protiv da policija uz sudski nalog prisluškuje one koji su osumnjičeni za nešto, ali smatramo da je masovno prisluškivanje običnih građana potpuno pogrešno u demokratskom društvu i da nema razloga da Švedska krene tim putem."

Pojedini kiritčari novi zakon porede sa ovlašćenjima koja su imale obaveštajne službe totalitarnih država poput Istočne Nemačke.

Нема коментара: