brojač poseta

среда, 18. јун 2008.

Šešelj: Karadžić, Mladić i ja - srpske veličine

Optuženi Vojislav Šešelj pozivao se danas, na suđenju pred Haškim tribunalom, na informacije "svog prijatelja Ratka Mladića" pri opovrgavanju iskaza svedoka optužbe Safeta Sejdića.

Sejdić je prošle nedelje svedočio da je 1993. godine, tokom napada Vojske Republike Srpske na Nišićku visoravan kod Olova, video Šeselja zajedno sa Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i drugim zapovednicima, među kojima je bio i "četnik" Vasilije Vidović zvani Vaske.

Svedok je tvrdio da je čuo Šeselja kako poziva srpske vojnike da "ništa živo ne ostavljaju", dok su tenkovi i druga oruđa VRS otvarala vatru na selo Crna Rijeka.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Šešelj je danas izjavio da je "od svog prijatelja Ratka Mladića dobio informaciju da se on ne seća gde je tačno bio" 9. novembra 1993. godine - kada je, po njemu, taj napad počeo - "ali da sigurno nije bio na Nišićkoj visoravni.

"Moj prijatelj Ratko Mladić poručio je i da komanda srpske vojske nikada ne bi dozvolila da se tri tako istaknute srpske vojne i političke veličine nađu na jednom mestu zato što bi jedna granata mogla sve da nas ubije, a to bi bila neprocenjiva šteta", rekao je Šešelj.

Negirajući istu tvrdnju svedoka, Šešelj se juče pozvao na informacije koje je navodno dobio od "svog prijatelja Radovana Karadžića" u posrednom kontaktu minulog vikenda.

Kao i juče, tužilac Žil Ditertr (Gilles Dutertre) i predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) zatražili su od Šešelja da o navodnom kontaktu sa Mladićem detaljnije govori, ali je on to odbio.

Ponovio je da bi "pre poginuo" nego što bi tužiocu dao informacije o "prijateljima" Karadžiću i Mladiću.

Bivši predsednik Republike Srpske Karadžić i komandant Vojske RS Mladić optuženi su pred Tribunalom za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH 1992-95. Šešelj je danas tvrdio i da je za suđenje nebitan iskaz svedoka Sejdića o tome da je kao pripadnik "radnog voda" jedne brigade VRS bio prinuđen da kopa rovove na prvim linijama fronta oko Sarajeva i da su pripadnike tog voda srpski vojnici u borbama isturali kao "živi štit".

Optuženi je negirao da je Tužilaštvo preko iskaza svedoka pokazalo bilo kakvu njegovu i povezanost Srpske radikalne stranke sa onim što je preživeo Sejdić.

Pošto je Šešelj završio unakrsno ispitivanje Sejdića, suđenje je nastavljeno iskazom novog svedoka optužbe na zasedanju zatvorenom za javnost.

Lider SRS optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Нема коментара: