brojač poseta

четвртак, 12. јун 2008.

DVOJE MRTVIH ZBOG SKOKA CENE NAFTE

U protestima vozača kamiona zbog naglog poskupljenja goriva poginuli jedan kamiondžija u Španiji i jedan u Portugalu

Žrtva štrajka... Španski vozač kamiona poginuo je pokušavajući da zaustavi kamion koji je probio barikadu

Štrajkovi koji se širom sveta održavaju zbog naglog skoka cene goriva ove nedelje postali su radikalniji, a među štrajkačima ima i mrtvih. U protestima na jugu Evrope dvojica demonstranata, vozači kamiona, poginula su u pokušajima da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Nafta juče vredela 133 dolara po barelu

Cena nafte juče u svetu premašila je 133 dolara po barelu. U Njujorku cena svetle sirove nafte porasla je za 1,89 dolara, i sada je 133,20 dolara po barelu. U Londonu cena sirove nafte „brent" iz Severnog mora veća je za 1,83 dolara, i sada iznosi 132,85 dolara po barelu.

Jedan kamiondžija štrajkač poginuo je u utorak kod pijace u Granadi, u Španiji, pokušavajući da zaustavi kamion koji je prolazio kroz štrajkačku barikadu. Na isti način život je izgubio i kamiondžija u Portugalu, nedaleko od Lisabona.

U Španiji, gde štrajkuje čak 90.000 kamiondžija, policajci na motociklima sprovode cisterne sa gorivom kroz zemlju da bi im obezbedili prolaz kroz barikade gnevnih vozača i da bi sprečili napade. Do sada je uhapšeno 15 učesnika protesta.

Španci inače strahuju da štrajk zbog skupih derivata nafte, koji ometa snabdevanje, može da izazove masovne nestašice i već gomilaju zalihe goriva i hrane. To potvrđuju veletrgovci u Madridu, upozoravajući da će njihovi magacini sa svežim namirnicama biti uskoro prazni. Pred benzinskim pumpama u Španiji su dugački redovi, a u Kataloniji gotovo polovina vozila u redovima uopšte nema goriva u rezervoarima.

Fabrika automobila „SEAT" u Kataloniji u ponedeljak uveče zaustavila je proizvodnju i vratila radnike sa kapije jer delovi ne stižu. To je gubitak od oko 2.100 vozila, koja nisu sišla sa proizvodne trake.

Blokada... Španske kamiondžije formirale kolonu na granici sa Francuskom

Najveći aerodrom u Lisabonu „Portela" takođe se nalazi u problemima zbog masovnih štrajkova. Taj aerodrom je, naime, juče ostao bez pogonskog goriva zbog protesta vozača kamiona, što je uslovilo odlaganje letova, ali ne i njihovo otkazivanje. Uprava aerodroma tvrdi da nema više zaliha goriva za avione.

Protesti zbog skupog goriva dešavaju se i u Aziji. Na tom kontinentu štrajkovi su izazvali političku nestabilnost. Naime, vlada Južne Koreje ponudila je ostavku, a njen predsednik Li Mjung Bak, hvatajući se za slamku, upozorio je da ta država ulazi u krizu zbog skoka cena sirovina, opadanja privrednog rasta i ubrzanja inflacije.

Više hiljada kamiondžija na Tajlandu stupilo je juče u dvanaestočasovni štrajk, zahtevajući od vlade pomoć zbog sve većih cena goriva. Transportne organizacije spremne su da tokom iduće nedelje blokiraju saobraćajnice prema Bangkoku, čime će vladu izložiti dodatnom pritisku, jer je već suočena sa uličnim protestima zbog pokušaja promene Ustava.

Нема коментара: